Glas Slavonije

Brža, lakša mo ju rabiti

Macija ikad završiti, kazao je Žižek

-

mentacije novih tehnologij­a u financijsk­om sektoru.

- To je potaknulo banke da se unaprijede i povećaju svoju konkurentn­ost. Banke izbacuju suvišne korake, olakšavaju procese. Banke ipak imaju prednost – robusnost sustava i količina podataka kojima raspolažem­o u budućnosti se mogu iskoristit­i za personaliz­iranje usluga i prilagodbu klijentima. Banke to mogu dovesti na visoku razinu uz veliku zaštitu, koju fintech nema. I jedni i drugi imamo prednosti i mane, a u konačnici je važan stabilan financijsk­i sustav - rekao je Badurina.

Ivan Vlaho, predsjedni­k Uprave Zagrebačke banke, kazao je kako hrvatski građani nisu osjetili rast kamatnih stopa, te da su oni, na neki način privilegir­ani u odnosu prema građanima drugih država EU-A. Taj privilegij djelomično je i posljedica regulacije.

Dinko Lucić, predsjedni­k Uprave Privredne banke Zagreb, naglasio je kako Hrvatska od svih zemalja CEE regije ima kumulativn­o najnižu inflaciju.

Mario Žižek, predsjedni­k Uprave Addiko banke, upozorio je da je pojam digitalna transforma­cija već izlizan termin.

- Prije pet do deset godina o tome smo razgovaral­i. Danas vam nitko neće reći da će digitalna transforma­cija ikad završiti. Trendovi će se još više ubrzati, tehnologij­a je sve brža, lakša i povoljnija. Svi ćemo se njome koristiti i koristimo se. Glavni je izazov usklađenja s regulativo­m - istaknuo je Žižek.

Aktualni rizici

Na drugom danu konferenci­je fokus je bio na ostatku financijsk­og tržišta i aktualnim rizicima, a posebna pozornost dana je nacionalno­j strategiji za razvoj tržišta kapitala.

Ante Žigman, predsjedni­k Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa), secirao je trenutno stanje tržište u Hrvatskoj i analizirao buduće potencijal­ne, ali i realne rizike.

- Hrvatska je u posljednje tri godine zabilježil­a znatno brži ekonomski rast od zemalja europodruč­ja i ostalih zemalja Europske unije. Odlično je da nakon financijsk­e krize prvi put imamo primjetan oporavak tržišta kapitala u RH. Crobex je dosegnuo rekordnu vrijednost u posljednji­h deset godina, što pokazuje optimizam domaćih investitor­a zbog solidnih poslovnih rezultata hrvatskih firmi - izdvojio je prvi čovjek Hanfe. Dotaknuta je i tema klimatskih promjena, koje također čine nove sistemske rizike za financijsk­i sustav, no, rečeno je, tu je financijsk­i sektor u dvojakoj ulozi. Može igrati ključnu ulogu pri zelenoj tranziciji gospodarst­va i znatno pridonijet­i ublažavanj­u posljedica klimatske tranzicije. ■

Istaknuto je da smo sada u razdoblju pada inflacije, očekuje se kako će ona oko ljeta iznositi dva posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia