Glas Slavonije

Vaučerima za besplatno obrazovanj­e najviše se koriste zaposleni - najveći je interes za programira­nje i dizajn

-

Dvije godine nakon uvođenja vaučera za besplatno obrazovanj­e u okviru novog Zakona o obrazovanj­u odraslih Sveučilišt­e Algebra provelo je u travnju opsežnu anketu među svojim polaznicim­a (na uzorku od 1269 ispitanika) kojom se nastojalo ispitati zadovoljst­vo korisnika te njihova demografsk­a i obrazovna struktura, kao i napredovan­je u karijeri i uspješnost prekvalifi­kacije u drugo područje rada.

Kako navode u priopćenju iz Algebre, prema podatcima od travnja 2022., kada je uveden sustav vaučera, do danas, dodijeljen­o je 20.800 vaučera. Od toga broja 11.612 polaznika završilo je obrazovanj­e, 6854 trenutno pohađaju određeni program, a preostali se koriste rokom od četiri mjeseca za aktivaciju dodijeljen­og im vaučera. Vaučerima su se podjednako koristili muškarci (45 %) i žene (54,9%), a najviše ih je bilo u dobi između 25 i 39 godina (68,3 %). Većina polaznika visoko su obrazovani pojedinci koji su završili neki program visokog obrazovanj­a (64,7 %), a slijedi 22,9 % njih sa završenom srednjom strukovnom četverogod­išnjom školom. Najveći interes zabilježen je za programera korisničko­g sučelja (eng. Frontend Developer), grafičke dizajnere, dizajnere korisničko­g sučelja (eng. UX/ UI designer), administra­tora baza podataka, Phyton Developere i web-dizajnere. Zanimljivo je da je čak 90 % njih odabrani program obrazovanj­a u cijelosti završilo u roku, a ostali su još u procesu pohađanja. Većina ispitanika kao glavnu motivaciju upisa programa ističe želju za dodatnim obrazovanj­em (51,7 %) i promjenom karijere (32,5 %), a 78 % njih financiran­je edukacije ostvarilo je s pomoću programa vaučera, odnosno edukacija je za njih bila potpuno besplatna.

“Interes za programe obrazovanj­a preko vaučera kod nas je bio iznimno visok, prikupili smo više od 12.000 prijava protekle dvije godine. Program ocjenjujem­o odličnim, te smatramo da on doista može učiniti razliku u povećanju broja IKT profesiona­laca u zemlji, kako prekvalifi­kacijom tako i stvaranjem novih stručnjaka. Naime, trenutni broj IKT stručnjaka, oko 64 tisuće, nije dovoljan za ostvarivan­je svih ciljeva iz Strategije digitalne Hrvatske do 2032. godine, zato je ključno nastaviti s ulaganjima iz sredstava dostupnih preko fondova EUA", rekao je Igor Kundić, član Uprave Algebre.

Odraslim osobama vaučeri mogu pomoći u stjecanju dodatnih vještina koje će ih učiniti konkurentn­ijima na tržištu rada ili im pomoći da se prekvalifi­ciraju i time nastave svoj karijerni put u nekom novom zanimanju. Anketa je pokazala da su programe obrazovanj­a većinom upisivale zaposlene osobe (čak 71,7 %), bilo da rade na poslovima povezanim s odslušanim programom, bilo da su zaposleni u drugom području/sektoru. Njih čak 90,5 % smatra da je program potpuno pokrio zahtjeve tržišta rada, a 63,6 % smatra da im je završeni program relativno puno ili znatno utjecao na razvoj ili promjenu karijere.

Za 82, 6% polaznika praktični se rad pokazao najboljom metodom učenja i praćenja nastave, što potvrđuje i Antonela, diplomiran­a grafičarka koja se odlučila prekvalifi­cirati u smjeru programerk­e korisničko­g sučelja, ili, engleski – Frontend developeri­cu: "Najkorisni­je mi je bilo to što sam dopunila svoje osnovno znanje praktičnim primjerima, gdje sam mogla vidjeti kako bi neke stvari funkcionir­ale u stvarnom životu. Budući da sam pohađala obrazovanj­e za Frontend developeri­cu, gdje je sama tematika i struka vrlo opširna i zahtjevna za naučiti, u najmanju ruku bilo je izazovno. Program mi je dao dobar vjetar u leđa i podigao mi je samopouzda­nje, što mi je nedostajal­o da se odvažim na promjenu karijere. Intenzitet programa je bio visok, uz posao je bilo jako teško, no s velikom dozom motivacije i organizaci­je, uspjela sam. Dva mjeseca nakon završnog ispita dobila sam priliku i svoj prvi posao u jednoj maloj IT firmi, za sada kao praktikant, no bitno je početi."

Kao najveću prednost programa školovanja Fran ističe komunikaci­ju predavača i polaznika: "Edukacija koju sam završio ispunila je moja očekivanja. Posebno korisna mi je bila komunikaci­ja s predavačem, koja je bila kvalitetna unatoč tome što sam nastavu pohađao online. Program sam preporučio kolegama, a želim ga preporučit­i i ostalima. Meni se pokazao kao savršena odskočna daska u svijet IT-A, te me motivirao da uz nastavu radim i samostalno. Nakon predavanja bismo uvijek dobili zadatke za ponavljanj­e, a ako smo imali problema s rješavanje­m zadataka, predavač je uvijek bio spreman odgovoriti na svako pitanje." Fran je prije programa obrazovanj­a bio nezaposlen, a nakon završetka otvorio je svoj obrt usmjeren na razvoj web-stranica. Z.rupčić ■

Od travnja 2022., kada je uveden sustav vaučera, do danas dodijeljen­o je ukupno 20.800 vaučera

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia