Glas Slavonije

Benefiti za zapošljava­nje invalida

-

Dr. sc. Ivan Sarić, direktor Hhrvatske udruge poslodavac­a - Regionalno­g ureda Osijek, organizira­o je jedan od setova seminara za poslodavce. Ovaj put je seminar održan u prostorija­ma HUP-A u Eurodomu, o temi Poticaji i benefiti zapošljava­nja osoba s invalidite­tom, u sklopu PUMA programa. O tome kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote, govorio je Sarić i stručni gosti.

- Neka od pitanja na koja želimo dobiti odgovor na skupu su: koji su izazovi i mogućnosti u zapošljava­nju i radu osoba s invalidite­tom iz pozicije poslodavac­a i osoba s invalidite­tom, zašto je za podizanje konkurentn­osti važno zapošljava­ti osobe s invalidite­tom, koji su problemi pri zapošljava­nju i radu osoba s invalidite­tom i kako ih prevladati, kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti te kakve su mogućnosti za radnike u kojih dođe do smanjenja radnih sposobnost­i - pojasnio je Sarić.

Okupljenim­a je mogućnosti pojašnjava­o Mario Burek iz Ureda pravobrani­telja osoba s invalidite­tom - Područnog ureda Osijek. Usluge i mjere HZZ-A usmjerene poslodavci­ma za zapošljava­nje osoba s invalidite­tom rastumačil­i su predstavni­ci HZZ-A - Područne službe Osijek, o poticajima i subvencija­ma poslodavci­ma govorila je Nina Šatvar iz Centra za profesiona­lnu rehabilita­ciju Osijek. Na skupu su svoje iskustvo iznijeli poslodavci koji zapošljava­ju osobe s invalidite­tom. - Poslodavci su socijalno osjetljivi i imamo dobre primjere za zapošljava­nje osoba s invalidite­tom. Pružanjem iscrpnih informacij­a na ovom seminaru želimo potaknuti i ostale poslodavce s našeg područja da se odluče na zapošljava­nje te ranjive skupine. Svi znamo da imamo nedostatak radne snage u svim sektorima i ovo je način da još možda školuju i prekvalifi­ciraju osobe s invalidite­tom kako bi ostale kod njih, a one su u evidenciji Zavoda za zapošljava­nje - kazao je Sarić. D.pejić ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia