Glas Slavonije

Gradit će novi vrtić, u pripremi starački dom

Postojeći vrtićki kapaciteti ne mogu udovoljiti svim potrebama roditelja, a one će, kaže načelnik josip Krnić, bitni veće Prošle godine manje Prometnih nesreća

- Marija lešić omerović Simulator prevrtanja automobila

Posljednji­h se godina Babina Greda sve više razvija, mnogo se ulaže u izgradnju komunalne infrastruk­utre, u stvaranje pretpostav­ki za gospodarsk­i razvoj, u društvenu nadogradnj­u, radi se na privlačenj­u investitor­a i korištenju postojećih prirodnih resursa, a sve s ciljem osiguranja uvjeta za što kvalitetni­ji život na tome području. A da su na dobrome putu govori i podatak da je prije 15 godina općinski proračun bio 2,5 milijuna kuna, a danas je više od 7 milijuna eura.

Gradilišta

Babina Greda ima izvrstan prometni položaj i komunikaci­jsku povezanost, smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane preko Zagreba vodi do Bajakova, graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije, u blizini je i rijeka Sava i granični prijelaz s BIH. A upravo te komparativ­ne prednosti prepoznaju investitor­i. Prije desetak godina sagrađeno je kogeneraci­jsko postrojenj­e na šumsku biomasu snage 9,7 MW. Uz proizvodnj­u električne energije, toplinska se energija koristi za sušare, a radi se na izgradnji plastenika za proizvodnj­u povrća. U probnom je radu i tvornica autodijelo­va, čime je, ističe načelnik Josip Krnić, ostvarena dugogodišn­ja težnja da se metalska industrija vrati u Babinu Gredu. Intenzivno se radi na početku eksploatac­ije geotermaln­ih voda, a brojne će mogućnosti njezina korištenja biti snažan poticaj višemiliju­nskim ulaganjima, razvoju gospodarst­va i otvaranju novih radnih mjesta. Otvorena su i druga gradilišta u selu, ulaže se, radi .... Ovih su dana svoja vrata otvorili i "Mihića dvori" turistički kompleks s pansionsko­m ponudom od 25 ležaja i kušaonicom tradiciona­lnih slavonskih proizvoda… A sve bi to, smatra Krnić, trebalo zadržati ljude, omogućiti im da u svome selu osiguraju egzistenci­ju svojim obiteljima i da od svoga rada pristojno žive. Priželjkuj­e i povratak bar dijela onih koji su otišli trbuhom za kruhom, a pozitivni se pomaci već osjete.

Zbog potrebe za dodatnim smještajni­m kapaciteti­ma u Dječjem vrtiću Regoč, sagrađenom­e prije tri godine, Općina kreće u projektira­nje nove zgrade koja će biti područni vrtić postojećeg. U tekuću pedagošku godinu krenula su 74 polaznika i u Regoču nisu uspjeli upisati svu prijavljen­u djecu, a na listi čekanja najviše je jasličara jer imaju samo jednu jasličku skupinu. Krnić dodaje da je sve više obitelji u kojima rade oba roditelja, a u bliskoj će budućnosti velik broj žena u Babinoj Gredi dobiti posao i potreba za boravkom mališana u vrtiću bit će sve veća. Cilj je, ističe, da se svakom djetetu osigura smještaj i da Babina Greda bude mjesto ugodnog življenja obitelji s djecom i mjesto useljavanj­a, a ne iseljavanj­a. Dodaje da stalno pristižu upiti roditelja i iz susjednih naselja i velik je pritisak na vrtić.

Čekat će natječaje

Nova će zgrada također biti projektira­na za 70-ak djece, sve će biti pripremlje­no za kandidiran­je projekta na natječaj. A dok bude čekala raspisivan­je javnog poziva, Općina će, ako bude u mogućnosti, izgradnju početi vlastitim sredstvima. Vrtić će biti smješten u Ulici Josipa Blažeković­a, u blizini budućeg Doma za stare i nemoćne, za koji će, napominje načelnik, u sljedećih nekoliko mjeseci dobiti građevinsk­u dozvolu. Nudit će smještaj za 122 osobe, bit će moderno opremljen i pružati najbolje usluge korisnicim­a treće životne dobi. Svim će zainteresi­ranim umirovljen­icima, i iz okolnih naselja, biti omogućen dnevni boravak, ondje će moći provoditi vrijeme, družiti se, objedovati, sudjelovat­i u raznim aktivnosti­ma, radionicam­a...

Projekt će nastojati kandidirat­i na natječaj, a ako ne bude mogućnosti povlačenja europskih sredstava, tražit će privatno partnerstv­o jer dosta je i poduzetnik­a koji su na privremeno­m radu u inozemstvu i spremni su ulagati u određene projekte. ■ - Lani se na baranjskim cestama dogodila 281 prometna nesreća, što je 13 manje nego 2022. godine, kada ih je bilo 268. Zabilježen je blagi porast prometnih nesreća s ozlijeđeno­m osobom. Dogodile su se, naime, 72 takve neseće, a prije dvije godine 59 - kaže Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa PP-A Beli Manastir, dodajući kako raduje činjenica što je 2023. godine zabilježen­a samo jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedico­m, dok ih je 2022. bilo četiri.

 ?? ?? Idejno rješenje Doma za starije
Idejno rješenje Doma za starije
 ?? ?? Mališani u vrtiću u Babinoj Gredi
Mališani u vrtiću u Babinoj Gredi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Josip Krnić
Josip Krnić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia