Glas Slavonije

Kako voze bicikl i što znaju o prometu pokazalo 40 đaka

- ČESTITAMO IMENDAN prof. dr. sc. Zlata ŽIVAKOVIĆ-KERŽE

Usportskoj dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića u Vinkovcima održano je županijsko natjecanje "Sigurno u prometu 2024." u organizaci­ji Hrvatskog autokluba, Autokluba Vinkovci i Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Cilj je te prometno-edukativne aktivnosti što veći broj djece podučiti prometnim propisima i sigurnosni­m pravilima te tako povećati njihovu sigurnost u prometu.

To je 30. natjecanje koje organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a te Agencijom za odgoj i obrazovanj­e. Natjecanje se provodi za učenike u dobi od 10 do 12 godina kako bi dobili temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosni­m pravilima te što bolje svladali vještinu vožnje biciklom, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela.

Prije početka natjecanja učenicima se obratio Ivo Bikić iz Autokluba Vinkovci, informiraj­ući ih o doprinosu ovog natjecanja u povećanju njihove sigurnosti u prometu u današnjim životnim okolnostim­a u kojima je sudjelovan­je u prometu nužna svakodnevi­ca, no ujedno potencijal­no opasna aktivnost. Voditelj poslova prometne policije Policijske uprave vukovarsko-srijemske Boris Klinec osnovcima, natjecatel­jima, skrenuo je pozornost na to koliko je važno da pozna

U povodu 33 godine 3. GBR Kune u Đakovu u istoimenoj vojarni održan je Dan otvorenih vrata. Brojni posjetitel­ji razgledali su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme HKOV-A, pješačko naoružanje, tenk M-84... Gradonačel­nik Marin Mandarić zapalio je svijeću kod spomen-obilježja Željku Trbari i još 24-orici poginulih. S.Ž. ju prometne propise. Djeca svakodnevn­o sudjeluju u prometu na cestama, stoga su znanje i vještina za sudjelovan­je u cestovnom prometu ključni kako bi izbjegli opasnosti na cestama i sigurno stigli do svoga cilja, upozorio je Boris Klinec. Na teorijskom dijelu provjereno je znanje učenika o prometnim propisima i sigurnosni­m pravilima, dok su na praktičnom dijelu testirali svoje vještine upravljanj­a biciklom na postavljen­om poligonu.

Na županijsko­m natjecanju sudjeloval­o je 40 učenika, 20 djevojčica i 20 dječaka iz deset osnovnih škola, a najbolja ekipa, dvije djevojčice i dva dječaka, predstavlj­at će svoju županiju i natjecat će se na državnom natjecanju koje će se ove godine održati u Puli. Najbolje rezultate ostvarili su Ana Čoko, OŠ M. A. Reljkovića, Cerna (mentor Marko Zeleni), Jakov Majher, OŠ I. Brlić-mažuranić, Rokovci Andrijašev­ci (mentor Ivan Dejanović), Sonja Krtić Landeka, OŠ I. G. Kovačića, Vinkovci (mentor Dražen Valentak), Sandro Knežević, Andrea Blaževac i Andrej Vidović, OŠ fra B. T. Leakovića, Bošnjaci (mentor Anela Đaković). M. Flego ■

Silvije, Silvija, Pio

⬤ Ime Silvije ima u sebi latinsku riječ silva - šuma, gora. U starorimsk­oj mitologiji spominje se vestalka Rhea Silvia, majka Romula i Rema, legendarni­h osnivača grada Rima. Ime se grana u više inačica muškoga i ženskoga roda - Silvio, Silvijo, Silvija, Silva, Silvica. Sv. Silvije, biskup u švicarskom mjestu Martignyju, živio je u prvoj polovini 5. stoljeća. Umro je 462. godine. Na današnji je dan i spomendan i pape sv. Pia V. Rodio se u gradiću Bosco Marengo (Aleksandri­ja) 1504. kao Antun Mihael Chisleri. Ušao je u dominikans­ki samostan s 14 godina. Za papu je izabran u 62. godini poslije dugogodišn­jeg iskustva u pastoralu i inkvizicij­i. Umro je 1572. godine.

Josip

⬤ Josip je posebno štovan u Hrvatskoj. Godine 1687. Hrvatski sabor odabrao ga je i proglasio zaštitniko­m Hrvatske, dva stoljeća prije no što je proglašen zaštitniko­m cijele Crkve. U Hrvata se ime grana u brojne oblike: Josip, Joško, Jozo, Jozan, Jožika, Joža, Joco, Pepa, Pepika..., a u ženskom obliku Josipa, Joze na, Pepa, Pepica, Joza, Jozica...

Josip je među najpopular­nijim imenima u kršćanskim narodima. Međutim, po Europi se ime počelo širiti tek od 18. stoljeća. Njegov oblik u Hrvata dolazi preko grčkoga i latinskoga jezika. Korijen imena je u hebrejskom Johosef, složenom od dviju hebrejskih riječi: Jo, što je kratica od Jahve (Bog), i glagolskog­a oblika jasaf (dodao je, umnožio). Ime je, kako je to i inače kod biblijskih imena, rečenica: Bog neka doda (umnoži). Josip je vrlo štovan među vjernicima, odmah do Marije. Osim što se kalendarsk­i slavi 19. ožujka, slavi se s još jednim spomendano­m u godini, 1. svibnja, s nazivom Josip Radnik. Taj je spomendan uveo papa Pio XII. 1955. godine.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia