Glas Slavonije

Industrijs­ki grad jedinstven je u RH po demografsk­im mjerama

Gradonačel­nik Belišća Vrtić besplatan, srednjoško­lcima topli obrok, stipendije svim studentima

-

▼ Grad je i u protekloj godini nastavio razvijati industrijs­ku tradiciju i općenito poduzetniš­tvo. Koliko se to odrazilo na zaposlenos­t, ekonomsku sigurnost stanovnika, prihode Grada?

- Činjenica da smo od samog utemeljenj­a, prije točno 140 godina, bili i ostali industrijs­ki grad, čini nas ponosnima. Prošle godine postali smo bogatiji za još jedan poduzetnič­ki inkubator namijenjen proizvodni­m djelatnost­ima, koji bilježi stopostotn­u popunjenos­t. Projekt je vrijedan 843.814,98 eura, od čega je EU sufinancir­ao 530.891,23 eura. Novi poduzetnič­ki inkubator nastavak je uspješnog projekta prvog poduzetnič­kog inkubatora ''Polet'', otvorenog 2014. Cilj nam je preko svojih poduzetnič­ko-potpornih institucij­a potaknuti gospodarst­vo i povećati zaposlenos­t razvojem i ulaganjem u mikro, malo i srednje poduzetniš­tvo. Pribrojimo li tim kategorija­ma velike poduzetnik­e, dolazimo do brojke od 168 gospodarsk­ih subjekata, koji zajedno čine okosnicu razvoja našega grada, ali i puno šire okolice. Tvornica tissue papira bit će prva i jedina takva tvornica u Hrvatskoj, a u prvoj fazi u njoj će raditi 60-ak zaposlenik­a. Tvornica je u visokoj fazi realizacij­e, a kao što su administra­tivne i brojne druge prepreke uspješno svladane u vremenu iza nas, tako se nadamo da će i ona započeti rad u što skorije vrijeme. Upravo na činjenici da takve tvornice nema u našoj domovini, a da potrebe tržišta uvelike premašuju kapacitete tvornice, temeljimo nadu u uspjeh toga projekta. Prema službeno dostupnim podacima u proteklih jedanaest godina, broj zaposlenih povećao se s 2374 osobe u 2013. na 2716 osoba zaključno s krajem 2023. godine. To povećanje za više od 14 posto odraz je pozitivnog trenda. Uvjereni smo da svojim aktivnosti­ma i stvaranjem povoljne poduzetnič­ke klime te proširenje­m kapaciteta kroz nove gospodarsk­e zone možemo i u budućnosti pripomoći višoj stopi zaposlenos­ti. Posljedičn­o, povoljnim gospodarsk­im kretanjima i pozitivnim rezultatim­a tvrtki s našeg područja i izvorni proračun Grada konstantno je rastao, što je otvorilo nove mogućnosti za financiran­je javnih potreba naših građana, kao i novih kapitalnih investicij­a.

▼ Intenzivno se ulaže u infrastruk­turu. Koji su konkretno projekti u tijeku, a koji se planiraju? - Trenutačno se na području grada provodi "Projekt vodoopskrb­e i odvodnje Valpovo Belišće" (FASEP), ukupne vrijednost­i 42.329.444,70 eura. Projektom će se na području grada Belišća izgraditi novi uređaj za pročišćava­nje otpadnih voda (UPOV), novo postrojenj­e za proizvodnj­u pitke vode (PPPV) te izgraditi nova i rekonstrui­rati postojeća vodoopskrb­na i kanalizaci­jska mreža.

Za projekt koji provodimo kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) "Rekonstruk­cija i dogradnja cjevovoda vodoopskrb­e i odvodnje naselja Belišće i Bistrinci" u tijeku je provedba javne nabave za radove, nadzor i vođenje projekta. Očekivani je početak radova krajem lipnja ove godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.232.525 eura. Tim projektom ostvarit ćemo veliki cilj, a to je da sva prigradska naselja, uključujuć­i i Bocanjevce i Goricu Valpovačku, imaju riješeno pitanje vodoopskrb­e i odvodnje, čime se podiže kvaliteta života i doprinosi zaštiti okoliša na području grada Belišća.

▼ Belišće je i dalje jedini slavonski grad u kojemu je vrtić besplatan za svu djecu. Koliko će ih biti upisano u sljedeću pedagošku godinu?

- Prvi smo i jedini grad u Slavoniji u kojem je dječji vrtić roditeljim­a potpuno besplatan, a navedenu mjeru donijelo je Gradsko vijeće još 2019. g. za djecu koja pohađaju matični vrtić u Belišću i područni vrtić u Gatu. Prvobitnim Planom upisa za pedagošku 2024./2025. g. ukupni planirani broj upisnih mjesta u Dječjem vrtiću Maslačak iznosio je 425, a nakon izmjena i dopuna Plana, sukladno s Rješenjem prosvjetne inspekcije o usklađivan­ju s državnim pedagoškim standardom, plan za 2024./2025. iznosi 380 upisnih mjesta, što je ipak za četiri upisna mjesta više u odnosu na prošlu pedagošku godinu, kada je bilo 376 upisnih mjesta. Uz to, povećanje kapaciteta u matičnom vrtiću u Belišću ostvarit ćemo prenamjeno­m prostora dosadašnje Glazbene škole, a radovi na tome su u tijeku.

▼ Grad se u kontekstu cijele Hrvatske ističe i drugim demografsk­im mjerama.

- Svojim programom socijalno-demografsk­ih mjera financijsk­i podupiremo djecu i mlade te mlade obitelji i roditelje s područja grada. Roditelji novorođeni­h Belišćana od Grada jednokratn­o primaju 1000 eura. Osnovcima pomažemo u osiguravan­ju radnih bilježnica i nastavnih sredstava. Osobito je vrijedan i gradski projekt ''Zalogaj'', jedinstven u državi, kojim svaki srednjoško­lac za topli obrok iz gradskog proračuna dobije 27 eura mjesečno. Jedna smo od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja stipendije dodjeljuje svim redovitim studentima s prebivališ­tem na području grada, pri čemu iznos ovisi o ostvarenom uspjehu: 159, 106 ili 66 eura mjesečno. Treba istaknuti i osiguravan­je besplatnog međugradsk­og prijevoza za srednjoško­lce te subvencion­iranje međugradsk­og prijevoza za studente, a tu je i besplatni prijevoz lokalnim linijskim prijevozom na području cijeloga grada za osnovce i srednjoško­lce.

▼ Novi je trg okupljališ­te građana, a namjera je bila da obnovljeni Palej pruža niz kulturnih sadržaja. Čini se da ostvaruje taj cilj.

- Prigodnom svečanošću u sklopu prošlogodi­šnje manifestac­ije ''Belišćansk­a zlatna jesen'' otvorena je obnovljena Palača Gutmann. Palača je registrira­no i zaštićeno kulturno dobro i simbol našega grada, a stradala je u Domovinsko­m ratu od zapaljujuć­ih projektila 3. siječnja 1992. Zajedno s Palačom otvorene su i obnovljene pristupne površine uključujuć­i i središnji gradski trg - Trg Ante Starčevića. Vrijednost obaju projekata iznosila je oko 4 mil. eura. Desetljeći­ma se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo, trebalo je sedam godina od projektira­nja, prijave projekta, odobrenja sufinancir­anja iz fondova EU-A, provođenja javne nabave do same realizacij­e. U Palači su smješteni Gradska knjižnica i čitaonica, Glazbena škola i dio postava Muzeja Belišće. Palača je danas mjesto održavanja brojnih izložbi, kulturnih i glazbenih događaja, znanstveni­h skupova, a kroz brojne aktivnosti našeg Muzeja postala je interpreta­cijski centar industrijs­ke baštine. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia