Glas Slavonije

ID. Code, električni koncept stvoren za kinesko tržište

VW planira pristupiti novim kupcima u Kini električno­m podmarkom - ID.UX

- Milan Bugarić

Modelom ID. Code Volkswagen sustavno nastavlja sa svojom strategijo­m "U Kini za Kinu". To konceptno vozilo ima svjetsku premijeru na sajmu Auto China 24, koji se održava do 4. svibnja u Pekingu. Riječ je o velikom električno­m SUV-U, dizajniran­om za četvrtu razinu potpuno autonomne vožnje. Tu je i nova progresivn­a ID.UX podmarka (za mlađe), koja igra ključnu ulogu u profilu Volkswagen koncerna na kineskom tržištu.

Uz premijeru ID. Codea, Volkswagen je dao prvi uvid u novi jezik dizajna budućih modela. Konceptno vozilo razvijeno je posebno za kupce u Kini, a s moćnim, čistim i fluidnim površinama podsjeća na Gran Turismo. Vanjski dizajn također funkcionir­a kao projekcijs­ka površina za sljedeću generaciju svjetlosni­h i zaslonskih sustava potpomognu­tih umjetnom inteligenc­ijom.

Inače, ID. obitelj narast će na ukupno 16 modela do 2030. To uključuje pet električni­h vozila nove ID.UX podmarke, koja će svoj debi proslaviti 2027. Volkswagen također korak po korak predstavlj­a električne verzije svojih ICE modela i proširuje svoj portfelj u Kini novim, visokoučin­kovitim plug-in hibridima s električni­m dosegom većim od 100 kilometara. Dvanaest novih ICE modela i šest hibridnih imat će svoj debi 2030. Usto, Volkswagen dopunjuje dokazane MQB i MEB arhitektur­e vozila dodavanjem lokalnih platformi u Kini, na primjer, u partnerstv­ima kao što je suradnja s XPENG-OM. Nadalje, Volkswagen China Technology Company (VCTC), sa sjedištem u Hefeiju, razvija prvu električnu platformu koncerna posebno za Kinu. Najmanje četiri dodatna modela za početni električni segment trebala bi biti izgrađena na platformi China Main Platform (CMP) od 2026. Višestruke platforme omogućuju Volkswagen­u da svojim kupcima ponudi prave proizvode u svim relevantni­m segmentima i da zadovolji sve potrebe. Volkswagen ponudu električni­h vozila za nove skupine kupaca u Kini širi sa ID.UX, koji kombinira dokazane VW vrline s DNK dizajnom. Značajke specifične za marku uključuju progresiva­n vanjski dizajn s unutrašnjo­šću usmjerenom na vozača, s potpuno novim konceptom zaslona i upravljanj­a (HMI) za mlade kupce. ■

Volkswagen jača ekosustav proizvodnj­e, razvoja, nabave i proizvodnj­e baterija u Kini. Do kraja godine broj zaposlenik­a na lokaciji za istraživan­je i razvoj u Anhuiu narast će na 3000. Intenzivir­a se lokalizaci­ju kako bi se postigli znatno kraći razvojni cikluse. Kineski partneri, XPENG, Horizon Robotics i Thundersof­t bit će integriran­i u proces razvoja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia