Glas Slavonije

U prvom tromjesečj­u pao prihod Tesle, slijede otkazi

Kineske vlasti očekuju cjenovni rat

- H H

Američki proizvođač električni­h automobila Tesla izvijestio je o znatnom padu prihoda i upola manjoj dobiti u prvom tromjesečj­u, otkrivši posljedice žestokog cjenovnog rata u sektoru u uvjetima posustale potražnje. Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se pretočilo u 40-postotni skok prodaje i prodanih 1,8 milijuna automobila. Na kraju godine rast prihoda naglo je usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da u 2024. očekuje znatno slabiji rast.

U prvom ovogodišnj­em tromjesečj­u Teslin je ukupni prihod pao za devet posto, na 21,3 milijarde dolara, pokazalo je izvješće objavljeno u utorak nakon zatvaranja burze u SAD-U. Netodobit bila je manja 55 posto nego na početku 2023., potonuvši na 1,13 milijardi dolara. Početkom mjeseca Tesla je preliminar­no izvijestio da je u prvom tromjesečj­u isporučio približno 387 tisuća vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina. Uprava nije navela procjenu isporuka u cijeloj godini, rekavši tek da bi trebale porasti znatno slabije nego lani. Izvršni direktor Elon Musk naglasio je u konferenci­jskom pozivu da očekuje povećanje prodaje.

Zbog problema Tesla je prošlog utorka objavio kako će ukinuti 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina, istaknuvši slabu prodaju u uvjetima žestokog cjenovnog rata među proizvođač­ima. Početkom prošlog tjedna Tesla je najavio da će zbog posustajan­ja potražnje i žestoke cjenovne konkurenci­je otpustiti više od desetine radne snage diljem svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenik­a. Kompanija nije navela točan broj, a prema godišnjem izvješću za 2023. u prosincu je zapošljava­la 140.473 radnika. U četvrtak je kompanija izvijestil­a da neće produžiti ugovore 300 radnika zaposlenih “na određeno vrijeme” u pogonu u Gruenheide­u. Teslina glasnogovo­rnica naglasila je tom prilikom da “otkaze nisu dobili Teslini radnici”. U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12 tisuća radnika.

Kineske vlasti očekuju žešći cjenovni rat među proizvođač­ima električni­h automobila i plug-in hibrida u ovoj godini jer bi ponudom trebali nadmašiti očekivanu potražnju. Proizvođač­i će u ovoj godini na tržište plasirati 150 novih modela automobila, uključujuć­i više od 110 modela vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), što će rezultirat­i žešćom konkurenci­jom, objavila je Nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC). Novi izvori energije obuhvaćaju baterije i kombinacij­u fosilnih goriva i struje u plug-in modelima.

Potražnja za električni­m vozilima i plug-in hibridima trebala bi porasti za 2,1 milijun vozila, ali tri vodeće marke malih električni­h vozila čija brzina ne premašuje 40 kilometra na sat, BYD, Aito i Li Auto, planiraju povećati isporuke za 2,3 milijuna vozila, što signalizir­a prekomjern­u ponudu. U takvim će uvjetima proizvođač­i nastojati privući kupce sniženim cijenama, uz dodatni poticaj nižih troškova baterija i načela ekonomije veličine, pa će se popusti u Shenzhenu, metropoli koja uvelike prihvaća električna vozila, kretati u rasponu od pet do deset posto. Najveće popuste nude BYD i Denza, čija su vozila u travnju jeftinija od 7,15 do 9,7 posto nego na početku godine. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia