Glas Slavonije

Skulptura “Relevant” poziva na interakcij­u

U bronci, visoka dva metra, skulptura Tatjane Kostanjevi­ć utjelovlju­je savršenstv­o i snagu, ponos i važnost žene

- Branka STARČEVIĆ-TESARI

Brončana skulptura "Relevant" Tatjane Kostanjevi­ć, naše istaknute akademske kiparice, trenutno je izložena na Venecijans­kom bijenalu. Poziv za sudjelovan­je stigao je izravno od Europskog kulturnog centra.

Čini se da zrači

Na bijenalnoj izložbi Personal Structures predstavlj­a se suvremenom skulpturom koja crpi inspiracij­u iz kompleksne uloge žene u današnjem društvu i njezinim nastojanji­ma da održi ravnotežu među različitim sferama života. Njezina skulptura u bronci, visoka dva metra, utjelovlju­je savršenstv­o i snagu, ponos i važnost žene. Postavljen­a je u vrtu palače Mora, gdje Europski kulturni centar (ECC) ima svoje sjedište.

- Moja skulptura u javnom prostoru nije spomenička, što je, mislim, dosta važno, ona je uvijek interaktiv­na, uvijek topla i čini se da zrači. "Relevant" se nalazi u vrtu Palazze Mora, Europski kulturni centar tamo ima sjedište, imaju sjajan prostor, izložba će biti postavljen­a na tri kata i uistinu je lijepo - ističe autorica neposredno nakon povratka iz Venecije. Tatjana Kostanjevi­ć je Opatijka s požeškom adresom. Svojim umjetnički­m radom predstavil­a se na pedesetak samostalni­h izložbi, te je isto toliko njezinih skulptura postavljen­o na javne površine. Skulptura u bronci kojom se naša ugledna umjetnica predstavlj­a u izložbenom paviljonu Europskog kulturnog centra u Veneciji nastavak je njezina ciklusa "Terpsihore". - "Relevant" je nastavak umjetničko­g ciklusa Terpsihore, koji je također nastao fascinacij­om ženskog bića i njegovom snagom, u kojem dominiraju ritam, energija i igra. S blagom dozom humora nastojim potaknuti promatrača na interakcij­u, kako onu misaonu o važnosti žene u društvu tako i onu fizičku. U skulpturu "Relevant" pro-* matrač se doslovno može uvući i osjetiti puls njezina života - priča Kostanjevi­ć.

Uskoro bista

Skulpture i reljefe ove produktivn­e kiparice možemo naći diljem Hrvatske, ali i u Sloveniji, Italiji i Austriji. Recentni rad koji čeka postavljan­je bista je našeg značajnog povjesniča­ra umjetnosti Branka Fučića, koja će uskoro biti postavljen­a u Dubašnici, u općini Malinskoj. O autoričinu umjetničko­m radu lgovori ikovna kritičarka i povjesniča­rka umjetnosti Jasna Rodin. - Objedinjav­ajući crtež i skulpturu stvara se suglasje iluzije, figure su gotovo dvodimenzi­onalne, koje ne gubeći ništa od svoje znakovitos­ti i vizualnost­i vrlo dinamično osvajaju prostor svojim gestama i metaforama. Vraćajući se na elementarn­i medij kiparstva - plohu, od koje sve počinje, umjetnica zadani motiv razrađuje, dekonstrui­ra, pretvaraju­ći ga u osnovu, igru i grotesku, povezanu sa stvarnošću samo minimalist­ičkim ozračjem, asocijativ­nim i snažnim - kaže Rodin.

Zahvaljuju­ći potpori Požeško-slavonske županije i Udruge hrvatskih gradova nakon Venecije ova će skulptura stalno mjesto dobiti u gradu stradalnik­u Lipiku. ■

Postavljen­a je u vrtu palače Mora, gdje Europski kulturni centar (ECC) ima svoje sjedište

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia