Poslovni Dnevnik

Billa i Hofer doveli 33.000 Austrijana­ca

Uz špeceraj nude turističke aranžmane tchibo/eduscho

- MARIJA CRNJAK

Turizam u trgovinama Uz špeceraj nude turističke aranžmane

KNovi kanal prodaje može nam dovesti dosta gostiju, produljiti sezonu i poboljšati promociju, kažu u HTZ-u

upci austrijsko­ga trgovačkog lanca Billa u Austriji i Češkoj te odnedavno austrijsko­ga Hofera osim špeceraja na blagajni, ali i na njihovim web stranicama, mogu uplatiti turistički aranžman. Iako su u njihovoj ponudi na prvome mjestu Grčka, Španjolska, Tunis te sama Austrija, ali i egzotične destinacij­e, u posljednji­h nekoliko godina i Hrvatska je dobila značajan udjel u njihovu ukupnom turističko­m prometu. Da ITS Billa, inače u vlasništvu Rewe grupe, te Hofer Reisen imaju ozbiljne namjere u dovođenju gostiju u Hrvatsku, pokazuje i činjenica da su ove godine ušli u partnerstv­o s Ministarst­vom turizma i Hrvatskom turističko­m zajednicom (HTZ) te dobili potporu u programu udruženog oglašavanj­a u predsezoni i posezoni.

Ranko Vlatković, direktor predstavni­štva HTZ-a u Austriji, ističe da je riječ o kanalima koji u Hrvatsku mogu dovesti značajan broj gostiju i napraviti dobru promociju destinacij­e. “Lani je ITS Billa u Hrvatsku doveo 18 tisuća austrijski­h putnika, a Hofer, koji radi preko agencije Eurotours, njih 15 tisuća. To su značajne brojke. Takvi prodajni kanali mogu nam pomoći da produljimo sezonu samo ako hotelijeri i ostali subjekti u hrvatskom turizmu prepoznaju da su posrijedi vrlo izdašni kanali prodaje”, objašnjava Vlatković te ističe da je pogrešna percepcija da je riječ o kupcima niže platne moći.

“Posrijedi je srednji sloj austrijsko­ga društva, ljudi koji vrlo dobro financijsk­i stoje i mogu sebi priuštiti kvalitetne tri ili četiri zvjezdice. Takvi su gosti u stanju izvan pansiona na dan potrošiti od 20 do 30 eura i njima treba prilagodit­i našu ponudu. Upravo taj srednji sloj može nam izgraditi predsezonu i posezonu, a to je najslabija karika našeg turizma. Iako se volimo hvaliti našim hotelima s pet zvjezdica, navedeni partneri upozoravaj­u nas da imamo premalen kapacitet”, objašnjava Vlatković.

Dvije kuće o kojima je riječ ipak se razlikuju u vrsti po- Hrvatska u tragovima Austrijska tvrtka Tchibo/ Eduscho, koja je prije 50-ak godina krenula kao proizvođač kave, a danas nudi širok asortiman od donjeg rublja do namještaja, još je jedan od “autsajdera” koji su se bacili na turizam. To se, naravno, ne sviđa velikim turoperato­rima poput Springera i Grubera. Svjesni su prednosti trgovačkih lanaca, koji nemaju dodatne troškove za proširenje svoje djelatnost­i, jer im ne trebaju skupa prodajna mjesta. I Tchibo/Eduscho u svoju je ponudu uveo Hrvatsku, no zasad prodaje samo šest aranžmana. nude. Dok ITS Billa, koja ima više iskustva u takvom poslovanju (na tržištu je od kraja 90ih), ide na nešto viši sloj društva, a specijaliz­irana je za obiteljski odmor, bliže aviodestin­acije te autodestin­acije u Austriji i regiji, Hofer nudi nešto jeftinje aranžmane i ide na veće volumene.

Iako je Agrokor ušao u vlasništvo Adriatica.neta te dubrovačke agencije Guliver, upućeni ne smatraju da bi Konzum mogao u Hrvatskoj raditi ono što Billa radi u Austriji, iz istih razloga zbog kojih Billa nije u Hrvatskoj razvila svoju turističku djelatnost.

“Osim što naši zakoni propisuju malo strože uvjete za agencijsku prodaju turistički­h proizvoda, naše tržište nije atraktivno. U Hrvatskoj trenutačno u inozemstvo putuje tek svaki četvrti građanin, dok u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj svaki stanovnik u prosjeku putuje jednom godišnje”, kaže Ivan Pukšar, predsjedni­k Uprave Kompasa Zagreb.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia