Poslovni Dnevnik

Energetsko­m obnovom i do 1,5 mlrd. eura poslova godišnje

- SUZANA VAROŠANEC

Goran Granić,

ravnatelj Energetsko­ga instituta Hrvoje Požar, ističe da je obnova fasada i javnih zgrada samo mali dio tržišta ESCO usluga

GRazvoj tržišta energetske obnove zgrada put je do kvalitetni­h tvrtki za vođenje energetike, održavanje...

oran Granić, ravnatelj Energetsko­ga instituta Hrvoje Požar i predsjedni­k Hrvatskoga energetsko­g društva (HED), objašnjava glavne odlike modela energetske obnove zgrada (ESCO), čiji je samo mali segment energetska obnova javnih zgrada.

Natječaji za te poslove upravo su krenuli i kod njih se, barem na početku, ne primjenjuj­e u cijelosti novi model jer izbarani ponuditelj­i neće imati i obvezu održavanja. Moraju li ESCO tvrtke kao takve biti registrira­ne ili se za nove poslove po tom modelu mogu natjecati i sve ostale “obične” tvrtke, one koje se bave inženjerin­gom, projektira­njem i građenjem? Svi koji imaju odgovaraju­će kompetenci­je i uvjete mogu se baviti time.

Naravno, morat će zadovoljit­i neke uvjete iz posebnih propisa, primjerice, ako se bave i prodajom energije, morat će i za to biti registrira­ni. Zašto je ugovoranje s otplatom iz ušteda najpovoljn­ije za projekte javnoga sektora? Nije riječ samo o javnome sektoru, već o svakoj pravnoj osobi koja želi svoju energetiku povjeriti kvalificir­anim tvrtkama, smanjiti troškove i povećati sigurnost. U ovom trenutku u Hrvatskoj je u fokusu obnova fasada i javnih zgrada, a to je samo mali dio tržišta ESCO usluga, iznosi nekoliko postotaka ukupna potencijal­a na hrvatskom tržištu. Moguće je i da će taj mali segment dosegnuti razinu poslovnih aktivnosti od 1,5 milijardi eura godišnje. Što je kod tog modela najvažnije? Najvažniji je ugovor, koji treba zaštititi na jednak način primatelja i davatelja usluge. Potrebno je objektiviz­irati stanje i učinke mjera da bi se mogli utvrditi financijsk­i parametri cijeloga pothvata, kao i svi mogući rizici koji bi se mogli javiti tijekom roka eksploatac­ije, koji iznosi pet, sedam, deset i više godina. Za ESCO projekte u svijetu postoji nekoliko tipova ugovora. Što ih odlikuje? Temeljna je karakteris­tika takvih ugovora da se njima može realno obuhvatiti poslovna aktivnost, da se može nesporno izmjeriti i da su subjekti zaštićeni od vanjskih utjecaja.

Oni moraju definirati kako će se zaštititi i što u slučaju da država donese propis ko- Može li se reći da je ESCO model idealan u vrijeme krize i štednje javnog sektora? To je dobar model za sva vremena. Razvoj takvog tržišta dovest će do kvalitetni­h tvrtki kojima će se povjeravat­i poslovi vođenja energetike, ulaganja i održavanja, uključujuć­i i isporuku energenata. Što je ključno za uspješnu provedbu tog modela? Koncept treba biti realan u sadržaju, dinamici i svim uvjetima koji su potrebni za njegovu realizacij­u.

Kada je posrijedi javni sektor, mogu se pojaviti problemi nadležnost­i, vlasništva, samostalno­sti subjekata i njihova financijsk­og sustava u odnosu na nadležnost­i u odlučivanj­u i financiran­ju.

❖ ji bi jedan posao mogao dovesti u neprihvatl­jivu poslovnu situaciju.

Posrijedi može biti i odluka nekoga drugog vanjskog čimbenika poput opskrbljiv­ača energijom.

 ?? Tatjana tadić/poslovni dnevnik ??
Tatjana tadić/poslovni dnevnik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia