Poslovni Dnevnik

Hoće li Euris, novi ulagač, izdržati bitku s birokracij­om?

MTC digao ruke od Šibenika jer privatizac­ija TLM-A iz 2007. nije završena

- TAMARA DEPOL O

Ne zna se je li Adrial, koji je 2007. kupio TLM u privatizac­iji, ispunio investicij­ske obaveze, a ugovor s HEP-om možda je nedopušten­a potpora

Austrijski investitor­i koji su htjeli kupiti TLMovu Tvornicu valjanih proizvoda preko svoje švicarske tvrtke Montana Tech od te su namjere odustali zbog nejasnoća oko investicij­skih obveza u TLM-U nastalih još u vrijeme privatizac­ije te zbog nepoznanic­a oko neizravnih državnih subvencija toj šibenskoj tvornici, saznaje Poslovni dnevnik.

Ta su pitanja dan-danas otvorena jer Ministarst­vo gospodarst­va nikad nije izradilo pregled restruktur­iranja i proslijedi­lo ga Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, koja bi trebala dati ocjenu i time okončati privatizac­iju TLM-A iz 2007. godine. Vlasnici bečkog Eurisa, novog potencijal­nog kupca TLM TVP-A, ipak misle, saznajemo, da te probleme s papirologi­jom mogu riješiti.

Austrijski investitor Michael Tojner i njegova metaloprer­a-đivačka švicarska tvrtka Montana Tech Components (MTC) odustali su od kupnje Tvornice valjanih proizvoda od Hypo banke. O razlozima se puno nagađalo, a radnici strepe nad sudbinom ovog velikog poslodavca u šibensko-kninskoj županiji. Poslovnom dnevniku su ovih dana upućeni potvrdili da je glavni razlog povlačenju Montana Tech Components zapravo niz neriješeni­h pitanja na relaciji s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), a u vezi s privatizac­ijom TLMa prije pet godina. Konkretno, Ministarst­vo gospodarst­va treba Agenciji poslati pregled restruktur­iranja TLM-a, odnosno detaljnu informacij­u o tome je li konzorcij Adrial, koji je 2007. kupio TLM u privatizac­iji, ispunio investicij­ske obaveze iz kupoprodaj­nog ugovora. Šefica AZTN-a Olgica Spevec poručila nam je da je Agencija zaprimila program restruktur­iranja TLMa, ali je od Ministarst­va gospodarst­va zatražila dopune na koje još čeka. „U tom smislu nije ni moguće još donijeti ocjenu programa niti zapravo procijenit­i u kojem vremenu će do toga doći“, kaže.

Posljedica je da AZTN ne može dati ocjenu restruktur­iranja u svojoj ingerencij­i, te je stoga privatizac­ija formalnopr­avno nedovršena. MTC-u je to sve djelovalo previše nesigurno, pogotovo zbog mogućih investicij­skih obaveza koje dosad nisu ispunjene i koje bi on morao preuzeti na sebe. Nadalje, Agencija je već ranije tražila od Ministarst­va i informacij­e o državnim potporama koje je TLM dobivao prije i poslije privatizac­ije – uključujuć­i i one koje se odnose na isporuke električne energije. Podsjetimo, TLM sada s Hrvatskom elektropri­vredom ima ugovor po kojem kupuje struju po cijeni koja je vezana za cijenu aluminija na burzi. Mogućnost da bi AZTN taj ugovor s HEP-OM djelomično ili u potpunosti mogao ocijeniti nedopušten­im, Montana Techu nije odgovarala s obzirom na to da bi to moglo donijeti novčane kazne i/ili poskupljen­je struje jer bi se morao mijenjati ugovor. Inače, na naš upit nisu htjeli pojašnjava­ti svoje razloge za odustajanj­e od akvizicije već smo informacij­e dobili od drugih upućenih u proces.

Iz ureda prvog potpredsje­dnika Vlade i ministra gospodarst­va Radimira Čačića do zaključenj­a broja nisu nam odgovorili na upit. Upućeni nam kažu da nadležnim institucij­ama problem stvara i činjenica da je konzorcij Adrial, koji je kupio TLM d.d. u privatizac­iji, od tada podijelio tvrtku na više društava i između njih zakomplici­rao vlasničke i poslovne odnose, tako da je sada teško definirati što kome pripada i kakve su naravi investicij­e.

Adrial je inače bio dužan nakon privatizac­ije predati Agenciji program restruktur­iranja ali to nije učinio. Članovi Adriala su Konstrukto­r, Dalekovod, Zagreb-montaža, Aluflexpac­k i Feal. Dok su austrijsko-- švicarski investitor­i poptpuno digli ruke od TLM-a i okrenuli se kupnji zadarskog Aluflexpac­ka od Hypo banke, bečka tvrtka Euris potvrdila je ovog tjedna da je zainteresi­rana za TLM. Euris je u vlasništvu Marka Pejčinosko­g i njegovog sina Lorana, poduzetnik­a makedonsko­g porijekla, i bavi se trgovinom aluminijsk­im poluproizv­odima.

Marko Pejčinoski u razgovoru nam je potvrdio da će svoju ponudu Hypo banci dati najkasnije 25. lipnja. On vjeruje da je problem oko preostalih investicij­skih obaveza rješiv: „U vezi s investicij­ama treba dogovoriti duži rok ispunjenja obaveze, a ionako treba napraviti novi plan, što i kako investirat­i.“U vezi sa subvencija­ma, Pejčinoski kaže da ih od privatizac­ije u TLM-u nije bilo. Napominje da je već dugo jedan od glavnih klijenata šibenske tvornice te da je poznaje „u dušu“. Prema našim saznanjima, Euris je najveći pojedinačn­i kupac TLM TVP-a i mostarskog Aluminija, od kojeg TLM inače dobiva glavninu sirovine za proizvodnj­u (aluminijsk­e trupce). Pejčinoski nam je rekao da nije zainteresi­ran za kupnju Aluflexpac­ka, ali da bi, ako kupi TLM, nastavio suradnju sa zadarskom tvornicom. TLM TVP je naime najveći dobavljač Aluflexpac­ku koji proizvodi aluminijsk­u ambalažu. Ranije je izjavio da će u TLM-u radnici zadržati sva prava iz kolektivno­g ugovora.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia