Poslovni Dnevnik

Kineski Tadee Holding Group zanima se za ulaganje i kupnju Badela 1862

Badel je s kineskom kompanijom osnovao i zajedničku kompaniju za izvoz alkoholnih pića snimanje terena

- BOŽICA BABIĆ

KKinesko pismo namjere objavljeno je na Zagrebačko­j burzi, a do daljnjega ostaje nepoznato razmišlja li Vlada o prodaji udjela u Badelu

ineska kompanija Tadee Holding Group poslala je pismo namjere kojim iskazuje otvoreno zanimanje za investiran­je i ulazak u vlasničku strukturu Badela 1862, izvijestio je Zagrebačku burzu jučer glavni direktor tvrtke Srđan Oreb. U kratkoj informacij­i još stoji da je riječ o “respektabi­lnoj grupaciji s kojom je Badel već osnovao zajedničku Badel 1862 & Tadee Joint Venture Company sa sjedištem u gradu Hangzhou, čiji je cilj izvoz Badelovih proizvoda na kinesko tržište”.

U Badelu jučer nisu bili pripravni otkriti nijedan detalj više o eventualni­m namjerama mogućeg investitor­a. Podsjećamo, spomenuti ugovor o zajedničko­j kompaniji potpisan je 11. siječnja, uz procjenu vrijednost­i ovogodišnj­eg izvoza na 1,5 milijuna eura. Tom je prigodom izneseno da je kinesko tržište 2009. konzumiral­o 47 milijardi litara alkoholnih pića, a procjene za 2014. spominju rast na 61 milijardu litara, što najbolje ilustrira njegov golemi potencijal.

Hrvatska vlada lani je ušla u vlasništvo Badela namirivši dug od 206,5 milijuna kuna za neplaćeni PDV i trošarine prisvajanj­em 67,68 posto dionica. Proračun zasigurno neće spasiti tih tridesetak milijuna eu- ra koliko bi država mogla dobiti, no razmišlja li uopće Vlada o prodaji svoga udjela u Badelu do daljnjega ipak ostaje nepoznato. U Agenciji za upravljanj­e državnom imovinom (AUDIO) tek su nam neslužbeno odgovorili da na njihovu adresu nije stiglo pismo Tadee Holding Groupa i da stoga ne mogu komentirat­i zanimanje te kineske grupacije za Badel.

Strategija koja će dati odgovor koje tvrtke Vlada namjerava zadržati u državnom portfelju, a za koje će tražiti kupca tek se kreira, kažu, te dodaju kako, iako je bio najavljen za kraj lipnja, još nije završen ni zakon o upravljanj­u državnom imovinom. Dok ne budu usvojena ta dva dokumenta, ističu, Kinezi bili i u Dalmacijav­inu Izaslanstv­o jedne kineske tvrtke početkom lipnja obišlo je i pogone Dalmacijav­ina u stečaju te navodno pokazalo zanimanje za kupnju vinograda. Najavili su boravak od dan-dva, a zadržali se četiri dana, što su neki prepoznali kao očit interes kupca. Međutim, taj anonimni investitor za sada nije poslao pismo namjere. vrlo je izgledno da nema oglašavanj­a prodaje nijedne kompanije u vlasništvu države. Posljednje tromjesečj­e ove godine razdoblje je u kojemu je realno očekivati rasplet o budućem vlasničkom statusu i državnih tvrtki i ostalih nekretnina, zaključuju u Agenciji za upravljanj­e državnom imovinom.

 ?? PIXSELL ?? Srđan Oreb (desno) i Zhang Zhuben još su u siječnju potpisali ugovor o suradnji
PIXSELL Srđan Oreb (desno) i Zhang Zhuben još su u siječnju potpisali ugovor o suradnji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia