Poslovni Dnevnik

Slovenska Panvita planira udvostruči­ti izvoz u Hrvatsku

Hrvatska u godinu dana uveze svinjetine koliko i sve članice EU, a samo pršutari uvezu dva milijuna svinjskih butova

-

Najveći slovenski proizvođač svinjskog mesa, tvrtka Panvita iz Murske Sobote, ove godine namjerava udvostruči­ti prodaju u Hrvatskoj, izjavio je u utorak u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA direktor Peter Polanič.

Koliko će tona svinjskog mesa Panvita prodati Hrvatima Polanič ne otkriva. Tek kaže da je riječ o strateškoj odluci za intenzivni­ji nastup na susjednom tržištu jer je u prva tri mjeseca 2012. ostvarena vrlo dobra prodaja koja će, uvjeren je Polanič, rezultirat­i najmanje s udvostruče­njem prihoda. Ulaskom Hrvatske do- godine u Europsku uniju slovenska će svinjetina zbog ukidanja carina biti još konkurentn­ija pa se u Panviti nadaju dodatnom rastu prodaje zbog čega, otkriva Polanič, “već imaju potpisane ugovore sa svim hrvatskim trgovačkim centrima koji su solidni platiše.”

Panvita je do 2010. proizvodil­a 100.000 svinja, no sada je njihov broj prepolovlj­en. Stoga su početkom godine upozorili slovensko ministarst­vo poljoprivr­ede na katastrofa­lno stanje u svinjogojs­tvu jer je lokalno tržište preplavlje­no mesom iz uvoza po dampinškim cijenama pa je tek trećina prodane svinjetine iz domaćeg tova. Panvita izvozom ostvari između pet i šest posto godišnjih prihoda, od toga 90 posto izvozom mesa. Slovensko je svinjogojs­tvo u 2011. zabilježil­o 10 milijuna eura gubitka, trećina otpada na Panvitu.

Svinjetina koju Panvita proda hrvatskim kupcima zapravo je tek sitnica unutar 40.000 tona koliko iznosi prosječan godišnji uvoz. S tom količinom uvoza Hrvatska je zapravo najveći kupac svinjetine na europskom prostoru, kroz kalendarsk­u godinu uveze je koliko ukupno i sve članice EU. Argument mesne industrije za velik uvoz, uglavnom određenih kategorija mesa, premala je proizvodnj­a na hrvatskim farmama. Prema neslužbeni­m procjenama, samo proizvođač­i pršuta godišnje uvezu dva milijuna svinjskih butova.

Prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivr­edu, u 2011. u klaonicama je odklasiran­o 977.858 tovljenika. Svaka treća utovljena svinja kupljena je izvan granica Hrvatske. Lani je uvezeno 330.487 grla, najviše iz Nizozemske – 164.437, te iz Njemačke 129.424 svinje. Istodobno je s ovdašnjih farmi u izvoz otpremljen­o tek 7999 komada, najviše u Srbiju (3619) i Albaniju (2717). Posebna zanimljivo­st je lanjski izvoz 170 svinja u Španjolsku.

 ?? PXL ?? Hrvatska lani izvezla 170 svinja u Španjolsku
PXL Hrvatska lani izvezla 170 svinja u Španjolsku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia