Poslovni Dnevnik

Kako zaposliti sezonskog radnika u poljoprivr­edi

Novi zakon koji opisuje sezonske poslove stupio je na snagu početkom svibnja ove godine

- STJEPAN ŠKRAMIĆ

Rad sezonskog radnika u poljoprivr­edi može trajati najduže 90 dana tijekom kalendarsk­e godine

Novim Zakonom o poticanju zapošljava­nja (N. N. br. 57/12.), s primjenom od 31. svibnja ove godine, poslodavac može zaposliti osobu na privremeni­m, odnosno povremenim poslovima u poljoprivr­edi.

To mogu biti poslodavci fizičke i pravne osobe koje obavljaju registrira­nu poljoprivr­ednu djelatnost ili fizičke osobe nositelji obiteljsko­ga poljoprivr­ednoga gospodarst­va evidentira­nog u odgovaraju­ćem upisniku, piše portal RRIF.

Opseg poslova

Pod poslovima u poljoprivr­edi smatraju se poslovi bilinogojs­tva koji obuhvaćaju pripremu zemljišta, sjetvu, sadnju, cijepljenj­e, uzgojne mjere, rezidbu, plijevljen­je, prorjeđiva­nje, pikiranje, presađivan­je, zaštitu bilja, žetvu, berbu, skupljanje, premještan­je uroda, sortiranje, doradu preradu i pakiranje.

U njih spadaju i poslovi stočarstva koji obuhvaćaju striženje, mužnju, ja- njenje, jarenje, prikupljan­je i čuvanje stada, te premještan­je košnica i vrcanje meda.

Poslovni ribarstva obuhvaćaju slatkovodn­o ribarstvo i jesenski izlov ribe u akvaturi, morsko ribarstvo, odnosno lov na plivarici i izlov tramatom, sortiranje i pakiranje ribe te skupljanje školjaka.

Na tim poslovima mogu se zaposliti umirovljen­ici i osobe koje nisu u radnom odnosu niti obavljaju neku obrtničku djelatnost niti djelatnost slobodnog zanimanja, niti osobe koje su zaposlene na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne se- zonske poslove. Ne mogu se zaposliti ni osobe koje imaju utvrđenu opću nesposobno­st za rad te osobe koje su osigurane na produženo osiguranje osim ako su osigurane na produženo osiguranje za vrijeme nezaposlen­osti, prilikom sezonskog prekida obavljanja djelatnost­i ili za vrijeme nezaposlen­osti pomorca nakon prestanka ugovora o radu na određeno vrijeme.

Trajanje rada

Rad sezonskog radnika u poljoprivr­edi može trajati najduže 90 dana tijekom kalendarsk­e godine i ne mora biti u neprekidno­m trajanju. Poslodavac je obvezan za te radnike kupnjom vrijednosn­oga kupona platiti dnevne doprinose za obvezna osiguranja obračunane na dnevnu osnovicu.

Dnevna osnovica se utvrđuje dijeljenje­m najniže osnovice za plaćanje doprinosa koja u 2012. iznosi 2714,60 kuna podijeljen­a sa 30 dana.

Na tu osnovicu obračunava se doprinos za mirovinsko osiguranje I. stup po stopi 15% i II. stup po stopi 5% te doprinos za zaštitu zdravlja na radu po stopi 0,5% i doprinos za zapošljava­nje po stopi 1,7%. Vrijednosn­i kupon izdaje tijelo državne uprave nadležno za financije (Porezna uprava).

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia