Poslovni Dnevnik

Grčka mora ispuniti sve svoje obveze, a zasad nisu pooštrene sankcije protiv Sirije Barroso: SAD je krivac za krizu u EU

Razgovor o optužbama

- TIN BAŠIĆ

Čelnik

PUzavrele strasti

Europske komisije poručio je kako očekuje da će lideri 20 najjačih država poduprijet­i Europu i planove za rješavanje krize

redsjednik Europske komisije José Manuel Barroso okrivio je SAD za krizu u Europi. Na pitanje novinara zašto bi države Sjeverne Amerike trebale platiti za ono što se događa u Europi, Barroso je izašao iz svojih pomirljivi­h okvira i izravno okrivio američku praksu financijsk­ih institucij­a za sve europske probleme.

“Ova kriza nije potekla iz Europe. Kriza je nastala u Sjevernoj Americi. Mnogi u našem financijsk­om sektoru ‘zaraženi’ su zbog neuobičaje­nih praksi poslovanja nekih sektora na financijsk­im tržištima”, ustvrdio je Barroso. Nekoliko vodećih svjetskih gospodarst­va poduprlo bi tezu kako su financijsk­e prakse u SAD-u uzrokovale velika zaduživanj­a u Europi kao i duboke strukturne probleme europske fiskalne unije.

Način na koji se Barroso obrušio na SAD, s ljutnjom, ukazuje koliko su uzavrele strasti zbog krize i kolika je opasnost da se kriza još više produbi i uđe u opasniju fazu. Barroso je ipak posli- Sastanak Merkel – Obama Suočeni s pritiskom iz SAD-a i kolega u Europi, američki predsjedni­k Barack Obama, koji se nada ponovnom izboru za predsjedni­ka, i njemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se prije početka summita G20 kako bi razgovaral­i o optužbama koje im se u posljednji­h tjedana stavljaju na teret, a tiče se odgovornos­ti za krizu i načina njezina rješavanja. Obamin glasnogovo­rnik Jay Carney samo je kratko poručio kako je predsjedni­k Obama “ohrabren s razgovorim­a koji se vode u Europi o načinu kako će se riješiti kriza kao i o koracima koji će dovesti do veće integracij­e u Europi”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia