Poslovni Dnevnik

Stanje na terenu

-

Skupo se zadužili Dan nakon što su im prinosi na obveznice skočili na 7,13 posto, čime su probili novi rekord eurozone, Španjolska se u utorak zadužila na tržištu kapitala. Prodali su tri milijarde eura novih trezorskih zapisa, ali za to su platili visoku cijenu. Prinosi na trezorce iznosili su više od pet posto. Vratiti povjerenje Članice eurozone iz G20 žele rastom vratiti povjerenje tržišta. Cilj je to napraviti svim mogućim političkim mjerama. No kako kaže Barroso, potrebno je vremena da se 17 demokratsk­ih članica dogovori kako izgraditi potpunu financijsk­u, fiskalnu i političku uniju. je ublažio retoriku shvaćajući koliko bi štete mogao napraviti ako stvori gnjev ostalih velikih gospodarsk­ih sila.

Traže potporu

Istaknuo je kako Europa želi zajedno s ostalim državama raditi na tome da poveća globalni rast te je poručio kako očekuje da će lideri dvadeset najjačih država poduprijet­i Europu i njihove najnovije planove za rješavanje krize. Čelnik Europske komisije također je poručio kako europski čelnici nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiko dobivati lekcije iz demokracij­e kao ni lekcije kako upravljati ekonomijom.

Inače, europski lideri pod kritikama su i pritiskom ostalih čelnika najrazvije­nijih država kao i tržišta kapitala jer nema efikasnih rješenja dužničke krize Staroga kontinenta. Problem Grčke mjesecima je sijao neizvjesno­st na tržištima, a čim su izbori u toj državi u nedjelju zaključili odabirom stranke Nove demokraci- je, što je bio signal za ostanak u eurozoni, tržišta su odahnula. Sada Grci više nemaju izbora i morat će platiti svoje dugove. Lideri su se osvrnuli i na Siriju. Predsjedni­k SAD-a Barack Obama i ruski kolega Vladimir Putin zajednički su prvi put apelirali da prestane nasilje u toj zemlji. No nisu se mogli dogovoriti o sankcijama.

 ?? EPA ?? Na summitu su se pretresle svegoruće teme
EPA Na summitu su se pretresle svegoruće teme
 ?? EPA ?? I ovaj skup prate veliki prosvjedi
EPA I ovaj skup prate veliki prosvjedi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia