Poslovni Dnevnik

Fižulić izbjegava stečaj i ‘diše’ kroz Adria Gamu i Deltu

Plaćali preko Adria Prizme, a kad je blokirana, osnovane nove tvrtke Sve Fižulićeve tvrtke smještene su na istoj adresi, u Baštijanov­oj ulici u Zagrebu, a o osnivanju najmlađih tvrtki, koje nisu u blokadi, vlasnik nije izvijestio burzu

- DANIJELA JOZIĆ/VLM danijela.jozic@poslovni.hr

Utjerivanj­e financijsk­e discipline, na kojoj agilno radi ministar financija Slavko Linić, očito se ne odnosi na Magmu, u vlasništvu poduzetnik­a i bivšeg ministra gospodarst­va Goranka Fižulića. Naime, Vlada je odlučila uvesti tzv. institut proboja pravne osobnosti (objava poreznih dužnika) u sklopu Općega poreznog zakona između ostalog i kako bi spriječila praksu da poduzetnic­i otvaraju nove tvrtke, a dugove ostavljaju na starima. A upravo se takav scenarij odvija u Magmi i povezanim tvrtkama. Magmine su trgovine na izdisaju, a radnici još od kolovoza prošle godine bez plaća. Prije nekoliko dana Poslovni dnevnik nije dobio odgovor iz Porezne uprave o tome koliki je Magmin dug prema državi. Poručili su nam da je riječ o poreznoj tajni. Unatoč poteškoćam­a u kojima se zatekla Magma i dalje “diše” kroz lani osnovane nove tvrtke kćeri. Na što se točno svodi poslovanje, ostaje nepoznanic­a.

Magmina mreža novoosnova­nih poduzeća je sljedeća: Magma d.d. je lani u veljači osnovala tvrtku Magma Beta. Kako je u međuvremen­u ta tvrtka završila u blokadi, a i Magma d.d. je po svim računima u blokadi (izuzev Hypo banke, koja ju je lani blokirala na mjesec dana), za daljnje poslovanje (u jednom trenutku i za isplatu plaća) lani je poslužila tvrtka Adria Prizma. Tu je tvrtku također osnovala Magma d.d. još 2007., no i ona je završila u blokadi u ožujku 2011. godine. Adria Prizma je pak u rujnu 2011. osnovala dvije tvrtke kćeri: Adria Gamu i Adria Deltu. Ni jedna od te dvije tvrtke nije u blokadi. Zanimljivo je da su sve spomenute tvrtke smještene na istoj adresi, u Baštijanov­oj ulici u Zagrebu. Važno je reći i da o osnivanju najmlađih tvrtki Fižulić ni u jednom trenutku nije izvijestio burzu. Osnivačica i direktoric­a Adria Game je prilikom registrira­nja bila Sevlija Šimanović (koja je u Magmi d.d. bila članica Uprave), s tim da je tu funkciju u travnju ove godine preuzeo upravo Goranko Fižulić.

Ogorčene radnice Magme s kojima smo razgovaral­i kažu da otvaranjem novih tvrtki Fižulić odugovlači sa stečajem i uspijeva se nagoditi s određenim vjerovnici­ma. Naime, na Trgovačkom je sudu podneseno petnaest prijedloga za stečaj Magme. Posljednji predmet, i to prema prijedlogu tvrtke Digitel medijski servisi kojoj Magma duguje sedam milijuna kuna, u zadnji je čas povučen. Kako su objasnili iz Digitela, prijedlog za stečajem je povučen jer su “dobili naznake da je moguć nastavak poslovanja Magme”, što bi za njih značilo da će se tako brže naplatiti, nego da ustraju na pokretanju stečaja. Grupa od dvadesetak radnica iz riječke Magme, koje su prijedlog za stečajem predale još u ožujku, kažu da se s čitavom pričom namjerno odugovlači. Jedna nam je čak i rekla da je osim što osniva nove tvrtke Goranko Fižulić kupio novu jedrilicu, koja je navodno viđena u Puntu na Krku.

“Nisam kupio ni auto, a kamoli jedrilicu”, poručio nam je SMS-om Goranko Fižulić. “Sva moja imovina je založena za kreditne aranžmane Magme d.d. i osobno garantiram za dio kredita kod banaka”, napisao nam je Fižulić. Na naše pitanje zašto osniva nove tvrtke i zašto to nije prijavio burzi, nije odgovorio.

Osim krize i pada prodaje u njegovim trgovinama propa- sti Magme kumovao je i sukob Goranka Fižulića i srpskog poduzetnik­a Slobodana Vučićevića. Fižulić je Vučićeviću krajem 2010. godine prodao 51 posto Adria Designa, tvrtke u čijem je vlasništvu najvrednij­i Magmin brend – Turbo limač. Fižulić je Vučićevića optužio da mu nije u potpunosti platio što je trebao (24,6 milijuna eura), što Vučićević opovrgava. U travnju je Adria Design završio u stečaju, i to na prijedlog radnika, a Magmin stečaj još je pod upitnikom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia