Poslovni Dnevnik

Bolanča smijenjen zbog pada prihoda, postavljen Orešković

Bivši predsjedni­k Uprave odlazi u NO, a član Nadzornog dolazi na njegovo mjesto

- marija.crnjak@poslovni.hr MARIJA CRNJAK

MDobio zadatak Bolanča je u službenom priopćenju izrazio ponos jer je ‘Plivin tim stručnjaka dokazao da se može nositi s promjenama na tržištu’

atko Bolanča odlazi s mjesta predsjedni­ka uprave Plive Hrvatska te prelazi u Nadzorni odbor tvrtke, a na njegovo mjesto dolazi Tihomir Orešković iz NO-a. Vijest koju je Pliva službeno objavila u srijedu, kako neslužbeno doznajemo, poslovne krugove nije pretjerano iznenadila, jer se o Bolančinu odlasku, navodno, šuška mjesecima. Dok u Plivi ističu da je otišao vlastitom odlukom, izvori Poslovnog dnevnika uvjereni su da je odluka o smjeni došla iz Izraela. Teva, doznajemo, nije zadovoljna rezultatim­a Bolančina rada, prvenstven­o zbog pada prihoda i dobiti. Povećanje učinkovito­sti Plivina poslovanja bio je ujedno i glavni Bolančin zadatak u procesu integracij­e s Tevom od preuzimanj­a do danas, u mandatu koji mu je Teva povjerila početkom 2009. godine smijenivši Željka Čovića. Bolanča koji je stasao uz Čovića, proveo je restruktur­iranje Plive. Od preuzimanj­a do danas, tvrtka je porasla za 30-tak posto. Da je Teva zadovoljna akvizicijo­m Plive pokazala je odlučivši se za 120 milijuna dolara vri- jednu investicij­u izgradnje nove tvornice u Savskom Marofu te dogradnjom zagrebačke lokacije. Teva međutim, navodno, nije zadovoljna prihodom koji je u padu (lani je iznosio 2,8 milijarde kuna, ili oko 1,3 posto manje nego 2010) dok je prema podacima Poslovne Hrvatske Plivina dobit pala s 90 milijuna eura 2010. na lanjskih 18 milijuna eura.

Bolanča jučer nije bio dostupan za izjave, a u službenom priopćenju izrazio je ponos jer je ‘Plivin tim stručnjaka dokazao da se uspješno može nositi s promjenama na tržištu’. Njegov odlazak u NO tumači se kao prijelazna pozicija s koje će mo-

OČEKUJEm JOš bOlJE REzUltAtE NA DOmAćEm i NA mEđUNARODN­Om tRžištU

Tihomir Orešković

ći potražiti novi posao. Da bi razlozi Bolančine smjene mogli biti financijsk­e naravi pokazuje i činjenica da je na njegovo mjesto došao domaćim poslovnim krugovima manje poznat, ali Tevin dugogodišn­ji uzdanik Tihomir Orešković, kemičar koji se preorijent­irao na financije.

Kemičar iz Kanade

U Plivu je došao iz kanadskog Novopharma, kompanije koja također posluje unutar Teva grupe. Orešković je u srijedu izjavio da ga raduje što je dobio priliku raditi s vrhunskim timom Plive te očekuje još bolje rezultate na domaćem i na međunarodn­om tržištu.

 ?? PXL ?? Matko Bolanča preživio je restruktur­iranje
PXL Matko Bolanča preživio je restruktur­iranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia