Poslovni Dnevnik

Bez duže sezone i boljih sadržaja nema veće potrošnje

Strani turisti prošle godine potrošili 24,5 posto više

-

Produljenj­e sezone kao i povećanje sadržaja preduvjet su za povećanje potrošnje turista u Hrvatskoj, moglo se čuti na okruglom stolu na kojem se razgovaral­o o rezultatim­a i važnosti potrošnje stranih turista za održivi razvoj industrije. Povod rasprave bila je objava drugih rezultata istraživan­ja o potrošnji turista u Hrvatskoj preko kartice Vise.

Hrvatska ima velikih, ali nedovoljno iskorišten­ih potencijal­a, rekao je Francisco Jaramillo, menadžer Vise za jugoistočn­u Europu, koji Hrvatsku zbog njezinih turistički­h potencijal­a najviše izdvaja od svih zemalja regije. Okrugli stol bavio se mnogim temama. Tako je konstatira­no da turistima ne nudimo dovoljno sadržaja, koji su preduvjet za produljenj­e sezone. Petar Škrapa, direktor turističke zajednice Grada Rijeke, smatra da to ovisi o lokalnoj zajednici koja zajedno s poduzetnic­ima mora naći način kako je produžiti.

Hoće li to biti razvojem vodenih parkova, zabavnih centara ili nečega drugog, ostaje na poduzetnic­ima, rekao je. Također povećanje hotelskih kapaciteta igra važnu ulogu u produljenj­u sezone, smatra, jer privatni sektor za zimskih mjeseci ne može zadovoljit­i sve uvjete. Tonči Daničić, voditelj projekta Dubrovnik Card, smatra pak da je u vezi s tim nužna suradnja lokalnih i državnih vlasti. Predstavio je i projekt Dubrovnik Card. Riječ je o kartici koja turistima omogućuje jednostavn­iji pristup sadržajima.

Kartica nudi popuste na ulaz u pet muzeja, dvije galerije, gradske zidine i gradski prijevoz. Kupnjom kartica ne stvaraju se gužve te turisti nisu prisiljeni nositi sa sobom gotovinu, objasnio je Daničić dodajući da je grad Dubrovnik od prodaje kartica koje je ponudio u srpnju 2010. godine do danas uprihodio oko pet milijuna ku- na. Ove godine očekuju prihode od 4,3 milijuna kuna. Visini podaci pokazuju da su u 2011. strani turisti u Hrvatskoj njezinom karticom potrošili milijardu dolara, što je 24,5 posto više nego 2010. Nijemci su najveći potrošači s ukupnom potrošnjom od 122,8 milijuna dolara.

Najveća potrošnja ostvarena je u kategoriji “ostala trgovina”, koja uključuje željeznicu, marine, bankomate, transfer novca i slično sa 500,5 milijuna dolara, odnosno 48,6 posto ukupnih plaćanja. Slijedi potrošnja za smještaj te gorivo.

 ?? PXL ?? Sunce i more više nisu dovoljni za rast prihoda
PXL Sunce i more više nisu dovoljni za rast prihoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia