Poslovni Dnevnik

Agrokorova tvrtka lani uvećala prihod za 190,7 posto, a dobit za 194 posto Todorić ima najbržeras­tuću veliku IT tvrtku u Hrvatskoj

- BERNARD IVEZIĆ

IOd Hrvatske do Japana

Tri najbržeras­tuće velike IT tvrtke u Hrvatskoj su mStart telekomuni­kacije, Verso i Systec Automatiza­cija

vica Todorić nema više samo najveći maloprodaj­ni lanac, već i najbržeras­tuću veliku informatič­ku tvrtku u Hrvatskoj. Agrokorova tvrtka kći mStart telekomuni­kacije, koja je počela s radom prije dvije godine, lani je imala rast prihoda od 190,7 posto, na 103 milijuna kuna, a dobit joj je skočila 194 posto, na 2,33 milijuna kuna, podaci su Fine u Liderovu izdanju “Tisuću najvećih”. Usporedbe radi, prema agenciji IDC Adriatics ukupno IT tržište u Hrvatskoj prošle je godine u kunama realno palo za 3,3 posto, a prema Fini čak je i najveća IT tvrtka M San grupa imala pad prihoda od 10,4 posto, na 1,52 milijarde kune. Do zaključiva­nja broja iz Agrokora nismo primili komentar. Boris Žitnik, direktor agencije IDC Adriatics, pak nije iznenađen. “Očito je obujam poslova koji mStart radi za koncern, dobavljače i korisnike u Agrokorovu ekosistemu znatno porastao”, kaže Žitnik.

Druga velika najbržeras­tuća IT kompanija u Hrvatskoj je Mrežne tehnologij­e Verso. Tvrtka, koja svoje poslovne prilike traži ne samo u regiji već i u zapadnoj Europi, Rusiji, Brazilu, Indiji i Japanu, lani je imala rast prihoda od 169,2 posto, na 117,3 milijuna kuna, a dobit joj se udvostruči­la na 4,39 milijuna kuna. Mladen Tabak, direktor Versa, ističe da su rast ostvarili zahvaljuju­ći izvozu koji im je lani skočio gotovo šest puta na 79,7 milijuna kuna. “I prije nam je izvoz kontinuira­no rastao, ali lani su prihoda lani je godine imala Agrokorova tvrtka kći mStart

telekomuni­kacije nam izvozni poslovni donijeli sav rast, a posebno dva velika posla koja smo dobili u regiji”, naglašava Tabak.

Zagrebačka IT tvrtka na Kosovu je uvela quad-play rješenja u operatera Ipko, koji je u vlasništvu Telekoma Slovenije, a drugi veliki posao dobila je u nacionalno­m operateru ALBtelecom­u u Albaniji. Ta- bak dodaje da su imali i poslova u Bosni i Hercegovin­i te Turskoj. Dodaje da se u ovoj godini planiraju zadržati na postojećoj razini prihoda, i to samo zato što su uz širenje radili i na vlastitu razvoju. “Napravili smo softvere koji se u telekomuni­kacijskoj industriji dodaju SAP billingu, a koji su nam već postali novi kapitalni izvozni proizvodi bez kojih bi se bilo teško nositi s globalnom konkurenci­jom”, pojašnjava Tabak.

Treća velika najbržeras­tuća IT kompanija u Hrvatskoj je labinska tvrtka specijaliz­irana za automatiza­ciju postrojenj­a koja rade proizvode od željeza i čelika Systec Automatiza­cija. Prihod tvrtke u prošloj godini skočio je za 101,7 posto, na 86,9 milijuna kuna, a dobit joj je porasla za 139,1 posto. Vladimir Peršić, član Uprave Systec Automatiza­cije, pojašnjava da lanjski uspjeh duguju krizi, koja im je otvorila prili- Mladen Tabak direktor Versa ku da zarade, i kvalitetni­m pripremama.

Talijani donijeli poslove

“Većinski vlasnik iz Italije, Danieli Automation, donio nam je više posla, jer su neki tamošnji kooperanti prestali s radom, ali to ne bismo uspjeli da se nismo pripremili – imaju 200 stručnjaka i dobit ulažu u razvoj novog softvera”, ističe Peršić. “Ne očekujem da ćemo ove godine ponoviti taj rezultat, nego da ćemo imati pad prihoda od 10 posto.”

 ?? PIXSELL ?? Ivica Todorić uspješno ušao i u IT
sektor
PIXSELL Ivica Todorić uspješno ušao i u IT sektor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia