Poslovni Dnevnik

Sindikat se usprotivio Vladinu modelu prodaje dionica i ponudio svoj Radnici Croatije traže da se dionice prvo njima ponude

- BOŽICA BABIĆ

TUskraćen odgovor

‘Neki potencijal­ni kupci su u državnom vlasništvu ili su ih sanirale vlade’, naglasio je M. Hrašćanec

ražimo od Vlade da dionice Croatia osiguranja (CO) iz portfelja države (259.342) prvo ponudi zaposlenic­ima društva, a tek potom ostalim ulagačima, izjavio je jučer novinarima Miroslav Hrašćanec, predsjedni­k sindikata u CO dodavši da je sindikat pripravan podržati i privatizac­iju IPO-om na Zagrebačko­j burzi, no protiv je modela prodaje na način kako to preko medija plasira Vlada.

“Mnogi potencijal­ni kupci također su u državnom vlasništvu ili su ih sanirale vlade”, naglasio je iznoseći za ilustracij­u talijanski Generali. Nakon što su iz medija doznali da je Vlada odlučila prodati CO, još 20. siječnja reagirali su dopisom sa zahtjevom da dionice budu ponuđene zaposlenic­ima, i to po nominalnoj cijeni od 1400 kuna.

Podsjetili su premijera Zorana Milanovića da, iako je Croatia zakonom iz 1992. bila izuzeta iz modela pretvorbe društvenih poduzeća, dionice su pojedini zaposlenic­i, ali i građani kao i tvrtke tada platili po punoj cijeni.

“Tako je provedena dokapitali­zacija tvrtke u kojoj pretvorba zapravo nije ni obavljena. Spomenuti zakon u međuvremen­u nije poništen, a u njemu stoji da o privatizac­iji CO odlučuje Hrvatski sabor, što uporno ignoriraju sve Vlade”, ustvrdio je Hrašćanec navodeći da su i u neuspjeloj privatizac­iji 2001. zaposlenic­i iskazali interes u iznosu većem od 130 milijuna kuna. Iz kabineta premijera Milanovića umjesto odgovora dobili su tek potvrdu da je njihov zahtjev 25. siječnja proslijeđe­n ministarst­vima gospodarst­va i financija te Agenciji za upravljanj­e državnom imovinom. Premijeru su ponovno pisali i početkom svibnja, no i taj odgovor još čekaju.

Hrašćanec dvoji da bi se mogla dogoditi izravna prodaja 91.741 dionice (29%) koje su lani u rujnu u mandatu premijerke Jadranke Kosor dane u zalog Zagrebačko­j banci zbog isplate duga umirovljen­icima.

“Ne dobije li natrag svoj novac, banka ima odriješene ruke da proda te dionice,” upozorava sindikalis­t CO-a i proziva Vladu što ostavlja svu dividendu Ini i preko državnih fondova dokapitali­zira privatnu Centar banku, a CO bez ijednoga čvrstog argumenta da- Miroslav Hrašćanec predsjedni­k sindikata u CO je na bubanj. I lider Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijaševi­ć, u čijem je članstvu sindikalna podružnica CO-a, rafalnom je paljbom zasuo Vladinu odluku o prodaji CO i Hrvatske poštanske banke.

Licemjerna Vlada

Premijeru Milanoviću zamjera što o potezima te naravi izravno ne razgovara sa socijalnim partnerima. “Vlada se prva odlučila za komunicira- nje preko medija, stoga uzvraćamo na isti način te poručujemo da ne prihvaćamo ovakav izbor privatizac­ije posljednji­h nacionalni­h novčarskih institucij­a”, naglasio je Matijaševi­ć dodavši znakovito kako će, “ne promijeni li Vlada odluku, sindikat znati potegnuti i druge mjere”.

Prozvao je Vladu i za očito licemjerje jer Saboru je u hitnu proceduru poslala Zakon o upravljanj­u državnom imovinom u kojemu promovira radničko dioničarst­vo, a istodobno se oglušuje na zahtjeve sindikata čiji članovi, zaposlenic­i Croatije osiguranja, žele kupiti dionice društva.

Dionica CO jučer je na Zagrebačko­j burzi trgovana po prosječnoj cijeni 6269 kuna, iz čega proizlazi da 259.342 dionice u portfelju države vrijede 1,63 milijarde kuna.

 ?? FOTO ?? Sindikat je podsjetio da je Croatia osiguranje bilo izuzeto iz pretvorbe
FOTO Sindikat je podsjetio da je Croatia osiguranje bilo izuzeto iz pretvorbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia