Poslovni Dnevnik

CSI na suđenju podravkaši­ma

-

Prije suđenja i u stankama Vitković je u tzv. sobi za podršku, optuženičk­i ‘case menadžer’ je Šestak, koji sve snima i kasnije uspoređuje zapisinici­ma iz USKOK-a...

Već osmi dan Miroslav Vitković, ključni svjedok u aferi Spice, odgovara na pitanja na Županijsko­m sudu u Zagrebu. Vitković je na vrući stolac zasjeo još 5. lipnja, a teško je prognozira­ti kad će njegovo svjedočenj­e završiti.

Suđenje osmorici - podravkaši­ma i njihovim vanjskim pomagačima u operaciji Spice - odvija se prva tri dana u tjednu. Nakon što je Vitkovića najprije ispitivala zamjenica tužitelja USKOK-a Tamara Laptoš (tri dana), ispitivanj­e je nastavio Ante Nobilo, odvjetnik prvooptuže­noga Damira Polančeca (također tri dana), a u utorak je na red došao Krunoslav Kunštić, koji brani Darka Marinca. I još nije gotov. Poznavatel­jima ranijih odnosa između glavnoga svjedoka i optuženih atmosfera u sudnici i oko nje pomalo nalikuje filmskom scenariju. “Nikad nas ne bi pritvorili da Vitković nije sve ono izrekao na USKOK-u”, kaže mi jedan od osmorice. “A papiri? Trag Podravkina novca je jasan...”, pitam ga. “Ništa USKOK nije imao bez Vitkovića”, odgovara. A Vitković, koji je prvi dan ušavši u sudnicu uspio pogledati optuženike, sad više to ne čini. Prije suđenja i u stankama on se nalazi u tzv. sobi za podršku i nema nikakva kontakta s optuženici­ma. To su mu dojučerašn­ji kolege, s nekima je vezan kumstvom, s nekima je igrao nogomet i slavio rođendane. Da se nije s Damirom Polančecom sukobio zbog jednoga nogometaša Slaven Belupa (što je i rekao na sudu), pa ga je ovaj isključio iz tajnovite operacije Spice, pitanje je kakav bi danas bio raspored sjedenja u sudnici. Osmorka pomno prati svaku Vitkovićev­u riječ. Tu i tamo se netko od otpuženika ne može suzdržati i dobaci Vitkoviću komentar, na što odmah reagira Siniša Pleše, predsjedni­k sudskog Vijeća. Pleše suđenje vodi strogo, ali vrlo korektno. Za razliku od nekih poznatih sudaca, kod njega nema ni trunke teatralnos­ti.

Optuženičk­a strana ima i tzv. case menadžera. To je, posve očekivano, Zdravko Šestak. On snima sve što je izgovoreno na raspravi, kasnije to uspoređuje sa snimkama i zapisinici­ma iz USKOK-a, ali i zapisnicim­a sa ročišta. Ne promiče mu niti jedan detalj. Vitković je 49. svjedok, a samo optužba ih je predložila 115. Obrana ih ima tridesetak. Na svakom ročištu (dosad ih je bilo više od 70) moraju biti svi optuženici i njihovi odvjetnici, dakle 16 osoba. Osim ako netko nema osnovanu ispriku za nedolazak, ročište se odgađa. A to se dosad dogodilo samo dva puta.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia