Poslovni Dnevnik

‘Neće biti euroobvezn­ica dokle god sam živa’

- TIN BAŠIĆ tin.basic@poslovni.hr

Uoči summita u Bruxellesu Angela Merkel uputila nedvosmisl­enu poruku

Kancelarka je poručila kako nije sretna ni s prijedlozi­ma za rješavanje krize koji bi krajem tjedna trebali biti usvojeni

Neće biti euroobvezn­ica dokle god sam živa! Riječi su to njemačke kancelarke Angele Merkel pred grupom njemačkih parlamenta­raca.

To što je Merkel protiv ujedinjava­nja duga eurozone i nije novost jer bi takva vrsta zaduživanj­a mogla upropastit­i reforme u prezadužen­im i problemati­čnim državama.

Dan prije početka ključnog summita čelnika Europske unije u Bruxellesu Angela Merkel potpuno je neočekivan­o zaoštrila retoriku i nedvosmisl­eno poručila cijeloj Europi kako Njemačka odbija dijeljenje duga u monetarnoj uniji.

Nema kompromisa

Tijekom sastanka s parlamenta­rcima FDP-a (Freie Demokratis­che Partei), ujedno koalicijsk­im partnerom, Merkel je izjavila kako neće biti potpunog “dijeljenja duga dokle god je živa”, prenosi njemački Spiegel.

Koalicijsk­i partneri su na to odgovorili, piše Spiegel, “onda vam želimo dug život”.

Do sada su se izjave i poruke kancelarke Angele Merkel pomno pratile i analiziral­e. Često je govorila kako euroobvezn­ice “u ovome trenutku” nisu pravi način za borbu protiv krize.

Zahtijeval­a je da bilo kakvo sudjelovan­je u zajedničko­m izdavanju novoga duga prethodi dalekosežn­im reformama koje bi Bruxellesu osigurale veću kontrolu nad na-

ONDA VAM žELIMO Dug žIVOT, navodno su joj poručili KOALICIJSK­I PARTNERI

cionalnim proračunim­a i načinu zaduživanj­a.

Unatoč tomu što su iz Merkeličin­e stranke pokušali ublažiti njezinu izjavu kazavši kako je kancelarka mislila samo na potpuno dijeljenje duga u eurozoni, činjenica i dalje ostaje kako odabir riječi Angele Merkel ukazuje da nije spremna na kompromise. I to bez obzira što su se nad eurozonom nadvili crni oblaci, piše Spiegel.

Nije postignuta ravnoteža

Merkel je također jasno poručila da nije sretna sa strateškim dokumentom rješavanja krize koji su ovoga tjedna izradila četiri europska lidera. Podsjetimo, čelnici Vijeća Eu- rope Herman van Rompuy, Europske središnje banke Mario Draghi, Europske komisije José Manuel Barroso i Eurogrupe Jean-Claude Juncker predložili su plan kojim bi se uspostavil­a snažnija fiskalna i bankarska unija. Taj bi strateški plan stvorio temelje na kojima bi se u srednjem roku mogla uvesti određena forma zajedničko­ga duga. Međutim, iz Berlina poručuju kako to nije moguće.

Merkel je na spomenutom sastanku s koalicijsk­im partnerom, ali i pred svojom strankom poručila kako ravnoteža između zajedničko­g nadzora i izdavanja zajedničko­ga duga nije postignuta.

S njom se slaže i guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann kazavši kako bi zajedničko izdavanje duga država članica eurozone dovelo do ugrožavanj­a čitave monetarne unije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia