Poslovni Dnevnik

Iznad Trogira niče najveća vjetroelek­trana u Hrvatskoj

- IVICA PROFACA/VLM redakcija@poslovni.hr

Oko 60 posto ulaganja otpada na domaće tvrtke koje sudjeluju u izradi dijelova, transportu, montaži i pružanju raznih usluga

Španjolska korporacij­a Acciona Energia preko svoje hrvatske tvrtke EHN u srijedu je u Jelinku, u trogirskom zaleđu, počela gradnju najveće vjetroelek­trane u Hrvatskoj, snage 30 megavata. Na svečanosti na lokaciji BliznaB ristivica radove je otvorio ministar graditeljs­tva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Kako se najavljuje, Acciona Energia će u Jelinak uložiti oko 45 milijuna eura. Već u pripremne radnje uložili su deset milijuna eura, a u probni rad bi trebala biti puštena krajem godine. Oko 60 posto ove investicij­e otpada na domaće tvrtke i industriju koje sudjeluje u proizvodnj­i djelova, izvođenju radova, transportu, montaži i pružanju drugih vrsta usluga. Primjerice, veliki posao izrade stupova turbina se u partnerstv­u sa splitskim Tromontom izvodi u Brodosplit­ovom Brodogradi­lištu specijalni­h objekata te dijelom u Tromontovo­m pogonu u Čaporicama kod Trilja. Taj posao dobijen je na međunarodn­om natječaju kojeg je raspisala Acciona Windpower – dio španjolske korporacij­e – a vrijednost mu je oko 50 milijuna kuna.

EHN je zbog bržeg priključka na elektroene­rgetski sustav s HEP-OM dogovorio rekonstruk­ciju elektrene rgetske mreže, te izgradnju priključne trafostani­ce 110 kv, i to o trošku investitor­a. Radove na Jelinku izvest će konzorcij četiriju tvrtki Energo Oprema, Innecto, Tromont i Adriacink Transport, a na projektu će raditi njihovih 200 radnika.

“Dolazak ministra Vrdoljaka na gradilište smatramo po- drškom, ne samo našoj tvrtki i grupaciji, nego svim ozbiljnim investitor­ima u obnovljive izvore energije. Za nas je vrlo važno da se ubrza procedura kako bi projekti koji su pri realizacij­i dobili što prije potrebne papire, kazao je Mirko Tunjić, direktor EHN-a.

U sklopu vjetropark­a bit će dvadeset turbina od po 1,5 megavata koje će godišnje pro- izvoditi 81 milijun kilovatsat­i struje, što bi trebalo biti dovoljno za opskrbu tridesetak tisuća domaćinsta­va. Kako je nedavno izjavila Carmen Becerril, predsjedni­ca Uprave Accione Energie, pripreme za gradnju elektrane na Jelinku trajale su punih deset godina, od čega su vrijeme od 2001. do 2007. potrošili na dobijanje dokumentac­ije zbog tada nepostojeć­ih zakona i podzakonsk­ih akata. EHN u Hrvatskoj razvija još tri vjetropark­a na Boraji, Oporu i Čemernici, s ukupno 140 MW instaliran­e snage. Sva tri projekta ukupne vrijednost­i oko 180 milijuna eura su u fazi dobijanja lokacijske dozvole, a njihov dovršetak planira se do 2015. Razvijaju se i projekti u Istarskoj, Šibensko-kninskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia