Poslovni Dnevnik

Kina Latinskoj Americi nudi 10 mlrd. dolara

- JOSIPA BAN/VLM josipa.ban@poslovni.hr

Kineski premijer predlaže da Kina i južnoameri­čki trgovinski savez sklope sporazum o slobodnoj trgovini

Kina je zemljama Latinske Amerike ponudila kreditnu liniju vrijednu deset milijardi dolara za financiran­je infrastruk­turnih projekata u regiji, pišu u srijedu europski mediji. Prijedlog je iznio kineski premijer Wen Jiabao na kraju višednevog po- sjeta Brazilu, Urugvaju, Argentini i Čileu. Kineski premijer tom je prilikom predložio da Kina i južnoameri­čki trgovinski savez Mercosur, koji obuhvaća Brazil, Argentinu, Urugvaj i Paragvaj, čim prije sklope sporazum o slobodnoj trgovini.

“Kineska vlada i dalje će nuditi gospodarsk­u pomoć zainteresi­ranim zemljama u regiji”, izjavio je Jiabao. Mnoge latinsk oameričke zemlje još su u fazi razvoja i grade novu infrastruk­turu kako bi potaknule rast svojih gospodarst­ava. Kina pak raspolaže najvećim deviznim rezervama na svijetu i u potrazi je za novim prilika- ma za investiran­je. Istodobno brojne kineske kompanije za razvoj infrastruk­ture žele prodrijeti na nova tržišta kako bi proširile svoje poslovanje.

Analitičar­i napominju da bi kineska ponuda kreditne linije u konačnici mogla donijeti korist objema stranama. Tako bi zemlje Latinske Amerike mogle imati koristi od kineskih tehnologij­a, a kineska bi poduzeća mogla odigrati važnu ulogu u realizacij­i projekata.

“Kina ima radnu snagu i tehnologij­u koje su potrebne za realizacij­u velikih infrastruk­turnih projekata, ali i sredstva za njihovo financira- nje”, kazao je Charles Chaw iz China Knowledge Consulting­a. Latinsk oameričke zemlje bogate su sirovinama, a Kina spada među najveće potrošače sirovina u svijetu. Kinezi iz Latinske Amerike uvoze razne vrste robe poput željezne rude, bakra i kukuruza. Kina ujedno želi povećati izvoz svojih jeftinih proizvoda u regiju s obzirom na usporavanj­e potražnje na ključnim tržištima poput onih u Europi i SAD-U.

Kineski premijer Jiabao rekao je da Kina u sljedećih pet godina želi udvostruči­ti trgovinsku razmjenu sa zemljama Latinske Amerike, na 400 milijardi dolara.

 ?? EPA ?? Kineski premijer Jiabao s argentinsk­om predsjedni­com Cristinom de Kirchner
EPA Kineski premijer Jiabao s argentinsk­om predsjedni­com Cristinom de Kirchner

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia