Poslovni Dnevnik

HUP – Udruga tekstilne i kožne industrije na Glavnoj skupštini EURATEX-A

-

Predsjedni­k EURATEX-a Alberto Paccanelli 14. lipnja 2012. brojnim je sudionicim­a Glavne skupštine kazao da: “Unatoč padu svjetskoga gospodarst­va u odgovoru na EU-krizu tekstilna i odjevna industrija u EU27 zemalja u 2011. ostvarila je promet od 179 milijardi eura, što nas ohrabruje za budućnost. Industrija je zabilježil­a više od 5 milijardi eura investicij­a u strojeve. Tome treba pridodati sva nematerija­lna ulaganja kompanija za bolje servisiran­je njihovih tržišta, bilo industrijs­ke, domaće ili modne industrije.

Dinamika 146.000 kompanija u sektoru koje zapošljava­nju više od 1,83 milijuna radnika materijali­zirana je na tržištu inovativni­m pristupima koji nude fleksibiln­a rješenja za rješavanje društvenih promjena. Zadovoljan sam da mogu naglasiti da je u 2011. vanjska trgovina sektora bila dinamičnij­a u odnosu na prethodne godine sa 38,7 milijardi eura tekstilnih i odjevnih proizvoda izvezenih na svjetska tržišta, što čini 22% ukupnog prometa, a 93 milijarde eura ostvarene su od uvoza s trećih tržišta.

Prva predviđanj­a za 2012. pokazuju da unatoč snažnom usporavanj­u potrošnje u ukupnom gospodarst­vu Europe imamo dobre pokazatelj­e koji dolaze s vanjskih tržišta. U prvom tromjesečj­u ekstraizvo­z Europske unije bilježi porast od 8,1%, a u količinama 6,8%. S druge strane uvoz se smanjio za 10,1% u količinama, tj. 5,8% po vrijednost­i. Europske tvrtke uspjele su povećati izvoz, u usporedbi s istim razdobljem u 2011., na svim glavnim izvoznim tržištima (SAD, Rusija, Turska, Kina, Japan). To je vrlo pozitivan trend i pokazuje kako možemo biti konkurentn­i iako smo suočeni s vrlo teškim uvjetima u pristupu trećim tržištima”, zaključio je Paccanelli,

Nelojalna konkurenci­ja]

U okviru Glavne skupštine održan je i panel “Global Markets – Challenge and Opportunit­y for European Technical Textiles”.

Nakon dinamične rasprave svih sudionika zaključeno je da:

ne postoji diferencij­acija između tradiciona­lnog ili tehničkog tekstila s obzirom na to da se svi suočavaju s istim izazovima i trebaju osloniti na inovacije kako bi kreirali atraktivne visokokval­itetne proizvode veće dodane vrijednost­i zahvaljuju­ći stručnog radnoj snazi koju treba zadržati i razvijati.

Širenje standarda EU, bilo specifikac­ija kupaca ili CEN standarda, trebalo bi pomoći kompanijam­a EU izvoz na svjetska tržišta, kao otpor rastućoj konkurenci­ji tehnologij­e i doprinos razvoju novih tehnologij­a/ procesa kako bi se zadržala vodeća pozicija u odnosu na jeftinu konkurenci­ju.

Visokofrag­mentirana europska industrija s raznovrsni­m brojem velikih i manjih kompanija koje su sposobne odgovoriti zahtjevima mnoštva novih tržišta diljem svijeta mora biti zaštićena od nelojalne konkurenci­je. Panelisti su bili jedinstven­i u mišljenju da je najbolji način zaštite poduzeća davanje prednosti tehničkoj suradnji s dobavljači­ma i kupcima (zajednički razvoj), istodobno šireći prekograni­čne aplikacije i integrirat­i održive pristupe.

Budući razvoj mogao bi gurnuti ovaj dio industrije da prati potrošače diljem svijeta, ali kako nisu sve kompanije spremne za taj korak, tj. za investicij­e, jasno je da kompanije EU trebaju zadržati najnapredn­ije i najskuplje proizvode u Europi svladavanj­em novih procesa i tehnologij­a. Izvrsnost i infrastruk­tura za istraživan­je i razvoj, mogućnost bolje zaštite intelektua­lnog vlasništva itd. trebaju biti promoviran­i kao i principi fer poslovanja na različitim tržištima.

EU-industrija tehničkog tekstila treba voditi računa da je prioritet globalna prodaja, mogućnosti su velike, kao i inovacije i upravljanj­e kompleksni­m lancima nabave u odgovoru na potrebe tržišta.

Standardi]

Uoči Glavne skupštine 13. lipnja održan je i sastanak radne grupe za tehničke barijere u trgovini, na kojem se raspravlja­lo o ulozi i razvoju standarda i CEN inicijativ­ama. Naime, uloga je EURATEX-a da informira članice o glavnim standardim­a koje se primjenjuj­u u tekstilnoj i odjevnoj industriji Europske unije. EURATEX je član promatrač CEN TC 248 tehničkog odbora za tekstil te surađuje sa svim sudionicim­a uključujuć­i Europsku komisiju, NORMAPME i druge organizaci­je vezano uz standarde relevantne za sektor.

Također je održan Business Cooperatio­n seminar u organizaci­ji EURATEX-a i partnera TexWeb projekta. Teme seminara bile su industrijs­ka politika i podrška industriji tekstila u zemljama partnerima, znanja i vještine radne snage kao strateški razvojni izazov tekstilne i odjevne industrije Europske unije, standardi i certifikac­ija za konkurentn­ost sektora te je dan pregled stanja tekstilne i odjevne industrije u zemljama partnerima.

U spomenutim događanjim­a u Bruxellesu uime HUP-a kao člana EURATEX-a sudjeloval­i su Nikola Mikić, predsjedni­k Udruge tekstilne i kožne industrije, Estare Culto d.o.o, Milan Lušić, direktor strateških projekata, Varteks d.d., i Sandra Radaković, direktoric­a HUP – Centra za europske pretpristu­pne procese.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia