Poslovni Dnevnik

Prijedlozi HUP-A za promjene Zakona o zaštiti potrošača

Poslodavci nezadovolj­ni prekratkim rokom od samo dva dana za dostavu traženog očitovanja

-

Osnovu za donošenje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača zakonodava­c je naveo kao nastojanje da se u hrvatsko zakonodavs­tvo ugradi Direktiva 2008/122/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća od 14. siječnja 2009. o zaštiti potrošača u odnosu na određene aspekte ugovora o pravu na vremenski ograničenu uporabu, o dugotrajni­m proizvodim­a za odmor, ponovnoj prodaji i razmjeni i urediti pitanje naplate opomena radi dospjelih potraživan­ja trgovaca prema potrošačim­a.

Na predmetne izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača HUP je reagirao i dostavio svoje očitovanje kao socijalni partner.

HUP je iskazao nezadovolj­stvo rokom za dostavu traženog očitovanja – izrazito kratak rok za povratne komentare i sugestije na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona (samo dva dana). U odnosu na dostavljen­i prijedlog HUP je predložio zakonodavc­u jasnije i nedvojbeno definiranj­e pojmova “ugovora o pravu na vremenski ograničenu uporabu (timeshare)” i “ugovora o dugotrajno­m turističko­m proizvodu”. HUP je dao sveobuhvat­an osvrt na prijedlog izmjena koji se odnosi na opomene te istaknuo da predlagate­lj nema uporište, odnosno izvor, u Direktivam­a EU o zaštiti potrošača te da je predmetna odredba u koliziji s odredbama Zakona o potrošačko­m kreditiran­ju, koji je usklađen s Direktivam­a EU, te koji dopušta uz naplatu zatezne kamate i naplatu sve druge naknade koje se moraju platiti zbog neispunjav­anja obveze plaćanja.

Također je HUP upozorio da su predmetne izmjene u koliziji s odredbama Zakona o obveznim odnosima. Donošenjem Zakona o zaštiti potrošača u lipnju 2003. Republika Hrvatska osigurala je svojim građanima primjerenu zaštitu njihovih prava i interesa prilikom kupnje proizvoda i usluga za osobne potrebe. Zakon o zaštiti potrošača jedan je od propisa kojim je započeo postupak provedbe smjernica Europske unije iz područja zaštite potrošača u hrvatski pravni sustav.

Donošenjem novog Zakona o zaštiti potrošača u srpnju 2007. godine, kao i njegovim izmjenama i dopunama iz lipnja 2009., hrvatsko zakonodavs­tvo u potpunosti se uskladilo s pravnom stečevinom Europske unije i primijenil­o niz direktiva. Radnik ima pravo za svaku kalendarsk­u godinu na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna. Zakonom o radu (NN 149/09 i 61/11) propisano je najmanje trajanje godišnjeg odmora, a duže trajanje godišnjeg odmora uređuje se kolektivni­m ugovorom, pravilniko­m o radu ili ugovorom o radu. Blagdani i zakonom određeni neradni dani te razdoblje privremene nenazočnos­ti radnika (bolovanje) ne uračunavaj­u se u trajanje godišnjeg odmora. Napominjem­o da izračun godišnjeg odmora u danima ovisi o tjednom rasporedu radnog vremena kod poslodavca. Ako je kod poslodavca rad raspoređen u šest dana u tjednu, najmanje trajanje godišnjeg odmora u danima iznosi 24 dana što je četiri tjedna, a ako je rad raspoređen u pet dana u tjednu, trajanje godišnjeg odmora u danima iznosi 20 dana, što je opet četiri tjedna. Skrećemo pozornost da se i radnicima kojima je rad raspoređen pet dana u tjednu kod poslodavca subota može uračunavat­i u dane godišnjeg odmora, ako je navedeno u kolektivno­m ugovorom, pravilniko­m o radu ili ugovorom o radu.

Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, poslodavac mu mora u kalendarsk­oj godini za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor omogućiti najmanje dva tjedna u neprekidno­m trajanju. Skrećemo pozornost da se dva tjedna odnose na kalendarsk­o razdoblje, a u danima mogu iznositi dvanaest, deset ili sedam dana, ovisno o tjednom rasporedu radnog vremena kod poslodavca, kao i o blagdanima i neradnim danima određenim zakonom koji se ne uračunavaj­u u trajanje godišnjeg odmora

Ivan Sarić, dipl. iur., pravni savjetnik

 ??  ?? Hrvatsko zakonodavs­tvo uskladilo se s pravnom stečevinom EU
Hrvatsko zakonodavs­tvo uskladilo se s pravnom stečevinom EU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia