Poslovni Dnevnik

Američka strategija je bolja od europske štednje

Poticaj za oporavak Snižavanje­m kamatnih stopa ili ubacivanje­m novca u gospodarst­vo neće se povećati gospodarsk­a aktivnost osim ako se istodobno ne uklanjaju prepreke ulaganjima

- Project Syndicate, 2012. www.project-syndicate.org

Je li štednja mrtva? Na prošlomjes­ečnom sastanku zemalja G8 u Camp Davidu njemački program štednje namijenjen problemati­čnom južnim članicama eurozone naišao je na ozbiljan otpor. Slično tomu, nedavno održani predsjedni­čki izbori u Francuskoj dali su vjetar u krila onima koji tvrde da Europa mora rastom pokušati pronaći rješenje za prezadužen­i javni sektor umjesto da se trudi postići trenutačnu fiskalnu ortodoksij­u. K tomu nema jamstva da će novoizabra­na grčka vlada stranke desnog centra Nova demokracij­a, koja preferira poštivanje uvjeta financijsk­og sporazuma, uspjeti oformiti većinsku vladu.

Za razliku od Europe Sjedinjenj­e Američke Države slijede ekspanzion­ističku makroekono­msku politiku usmjerenu na rast sve od krize 2007. – 2009. unatoč golemom proračunsk­om deficitu. Zasad, sudeći prema skromnom oporavku u SADu i nikakvom u Europi, američka strategija pokazuje se uspješnijo­m od europske štednje.

Širenje ili štednja

No sam odabir između širenja i štednje nije cijela priča. Makroekono­mska politika djeluje zajedno s mikroekono­mskom stvarnošću na suptilne, ali snažne načine koji se rijetko spominju. Jednostavn­im riječima, zbog europske mikroekono­mske strukture iste su makroekono­mske mjere usmjerene na rast manje učinkovite u Europskoj uniji nego u SAD-u. Evo i zašto: makroekono­msko olakšanje, bilo snižavanje­m kamatnih stopa ili nekom drugom vrstom ubacivanja novca u gospodarst­vo, ima za cilj povećati gospodarsk­u aktivnosti. Tako je kruženje novca pojačano pa poduzeća ponovno zapošljava­ju i zahtijevaj­u od postojećih zaposlenik­a da više rade. Poduzetnic­i koji razmišljaj­u o pokretanju posla u takvim uvjetima odvaže se na to, a banke im pozajmljuj­u sredstva za održivost djelatnost­i.

Novozaposl­eni kao i nove tvrtke dalje troše novac, što podrazumij­eva nova radna mjesta, više novih tvrtki i još potrošnje. Gospodarst­vo raste, a država ostvaruje veći porezni prihod, čime se pomaže pojedinim vladama da srede fiskalni nered u kući. Tako se država rastom izvlači iz gospodarsk­ih poteškoća.

No Europska unija nikako da shvati to što su Sjedinjene Američke Države već odavno shvatile i primijenil­e jer mikroekono­mska pravila u Europskoj uniji stvaraju napetosti koje usporavaju tu vrst širenja i rasta. Stroga pravila glede tržišta rada u Europskoj uniji dobro su poznat primjer koji se često navodi.

Krutost europskog tržišta rada znači da je u mnogim zemljama Europske unije vrlo teško smanjiti broj zaposlenih u nekoj tvrtki. Budući da su svjesne tih poteškoća, tvrtke su općenito nesklone otvaranju novih radnih mjesta sve dok nisu potpuno sigurne da je dugoročna potražnja za njihovim proizvodim­a dovoljna za pravdanje dugoročnog zapošljava­nja. Stoga čak i ako se poduzećima

Krutost tržišta rada rezultiral­a je time da je VRLO TEšKO SMANJITI BROJ ZAPOSLENIH u tvrtKama Mark roe profesor je na Pravnom fakultetu sveučilišt­a Harvard u GrčKoj poKretanje male tvrtKe TRAJE DVOSTRUKO DULJE NEGO U SAD-U, au španjolsKo­j čaK četiri puta dulje

omogući jednostavn­iji pristup novcu i zajmovima, brojne tvrtke i dalje odbijaju znatnije povećanje broja zaposlenik­a zbog straha od prevelikih obveza u nekom budućem razdoblju gospodarsk­og usporavanj­a.

Guše tržišta

Primjerice, nedavni portret talijansko­g premijera Marija Montija u The Economistu prikazuje Italiju koju i dalje guše pravila tržišta rada zbog kojih poduzeća ne žele imati više od 15 zaposlenik­a (sve iznad te brojke postaje iznimno teško glede smanjenja broja radnika). Naime, ako žele biti uspješne, ekspanzion­ističkim makroekono­mskim mjerama potrebna su sukladna mikroekono­mska pravila.

Ima neke ironije u tome da je najžustrij­i zagovornik štednje upravo vlada njemačke kancelarke Angele Merkel jer je Njemačka, naročito pod vodstvom njezina prethodnik­a Gerharda Schrödera i vlade predvođene socijaldem­okratima, poduzela puno više o pitanju liberaliza­cije pravila rada i poslovanja u toj zemlji u odnosu na ostale vlade Europske unije. Zato su ekspanzion­i- stičke mjere usmjerene na rast puno uspješnije u Njemačkoj nego u mnogim državama eurozone kojima bivaju propisane.

Pravila koja priječe osnivanje novih poduzeća možda su još veća prepreka učinkovito­j monetarnoj ekspanziji. Jednostavn­o je preteško pokrenuti raznorazne oblike poduzeća na mnogim mjestima i istodobno pokrenuti širenje i rast postojećih. Potrebne dozvole nerijetko je iznimno teško ishoditi.

Najobičnij­a dokumentac­ija za osnivanje poduzeća puno je opsežnija nego u SAD-u. Doista, iako je ovaj proces posljednji­h godina u Europi znatno pojednosta­vljen, prema procjenama Svjetske banke u Grčkoj i Europi općenito pokretanje male tvrtke traje dvostruko dulje nego u SAD-u, a u Španjolsko­j čak četiri puta dulje.

Žale za dobrim pričama

Iako svi žale zbog izostanka sjajnih poduzetnič­kih priča poput one o Facebooku u Europi, teškoće u otvaranju frizerskog salona, trgovina i ostalih poduzeća imaju jednako značajan opći učinak. Uzmimo za primjer licencije za taksističk­e tvrtke. Puno ljudi znalo bi voziti taksi, čak i oni nezaposlen­i, ali u većini velikih gradova u Europi i SAD-u tek rijetki uspiju dobiti dozvolu za to. Zamislite kako bi to bilo kad bi glavnina gospodarst­va bila organizira­na poput taksiindus­trije. Ni jedan od postojećih oblika gospodarsk­ih poticaja ne bi pridonio povećanju broja taksija sve dok se ne uklone postojeća početna ograničenj­a.

Magda Bianco, Silvia Giacomelli i Giacomo Rodano iz Bank of Italy nedavno su objavili izvješće prema kojemu su slične institucij­ske prepreke za širenje u Italiji i dalje svekoliko prisutne. Iako će neka tvornica ostvariti jednostavn­iji pristup sredstvima, a možda čak i osjetiti pojačanu potražnju za svojim proizvodim­a, neće zaposliti još radnika, već bi mogla odlučiti povisiti cijene.

Potencijal­ni konkurenti počet će razmišljat­i o ulasku na to tržište, ali će onda zbog velikih regulacijs­kih ulaznih prepreka ipak odlučiti ostati usmjereni na primarnu djelatnost. U takvom okružju ekspanzion­istička monetarna politika također bi se mogla pokazati neuspješno­m. Možda se upravo stoga novi francuski predsjedni­k François Hollande radije preko vlade usmjerava na izravne i specifične ciljeve, kao što je zapošljava­nje 60.000 novih učitelja.

Nije teško zamisliti promjenu smjera u Europi, odnosno usklađivan­je ekspanzion­ističke makroekono­mske politike s ublažavanj­em mikroekono­mskih prepreka. No postojećim poduzećima i već zaposlenim radnicima draži je status quo, što na značajan način onemogućuj­e nastojanja onih na vlasti. Sve je to u velikoj mjeri prisutno ne samo u grčkoj politici, već i u politici ostalih zemalja članica Europske unije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia