Poslovni Dnevnik

Slavonija svrgnula Klanca i postavila Babića

Nova Uprava želi spasiti osječku tekstilnu tvornicu od novog stečaja

- MARIJA LJUBIČIĆ/VLM

Miljenko Babić zamijenio je dugogodišn­jeg predsjedni­ka Uprave Ivana Klanca na čelu osječke tekstilne industrije Slavonija MK. Babić je dosad bio voditelj prodaje u osječke tvornice četaka Niveta. Člana Uprave Antu Vučemilovi­ća Šimunovića zamijenila je Tatjana Dokić, direktoric­a marketinga Radija plus Osijek. Mandat je produžen trećem članu Uprave Vjekoslavu Piriću. Predsjedni­ka Nadzornog odbora Tugomira Kuduza zamijenio je Stjepan Čuraj, zamjenik direktora Športskih objekata i nadzornik Borova.

Otkako je 2007. izašla iz stečaja, Slavonija gotovo neprestano posluje u blokadi i na rubu novog stečaja. Gubici na godišnjoj razini kreću se između 13 i 18 milijuna kuna, a radnicima se ne uplaćuju porezi i doprinosi. Unatoč tome članovi Uprave navodno su imali neto plaće veće od 10.000 kuna, a Klancu je na raspolagan­ju bio službeni automobil. Iako nismo doznali jesu li davanja uplaćivana Klancu i Vučemilovi­ću Šimunoviću, Čuraj je za Poslovni dnevnik potvrdio da je dogovoren sporazumni raskid menadžersk­ih ugovora te da će obojica otići uz otpremnine. “Za sva pitanja obratite se novoj Upravi”, poručio nam je Klanac preko telefona, dok je Čuraj rekao da je riječ o poslovnoj tajni, kao i da stara Uprava izvještaj o poslovanju mora predati do 12. srpnja.

Slavonija je u 80-postotnom državnom vlasništvu te zapošljava 250 stalnih i po potrebi još 50 sezonskih radnika. Prošlu je godinu završila sa 17,5 milijuna kuna gubitka. Još od izlaska iz stečaja Klanac je isticao da Slavonija ima plan restruktur­iranja, ali do danas u vezi s tim nije učinjeno ništa. Slavonija i dalje najvećim dijelom radi lohn poslove na rubu isplativos­ti, u neodgovara­jućoj hali s prevelikim režijskim troškovima i viškom administra­tivnih radnika.

Čuraj kaže da nova Uprava želi spasiti Slavoniju, no je li to moguće, vidjet će nakon detaljnog uvida u poslovanje. Klanac više nema službenih komentara, a novoj Upravi želi sve najbolje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia