Poslovni Dnevnik

Institucij­a agramerske kuhinje

-

Od nekoliko već legendarni­h uporišta koja su krasila restorater­sku i gastronoms­ku pozornicu Zagreba iz prve polovice prošlog stoljeća, preživio je samo Okrugljak. I to kroz cijelo burno 20. stoljeće i prva desetljeća ovog koje se tek počelo penjati na vremenskoj ljestvici. Prošle su duge godine tijekom kojih se od izletišta uz potok i mlinove nadomak šestinskih obronaka Sljemena, od kojih najveći još klopara uz sam ulaz Okrugljaka, ovo zavodljivo mjesto polako pretvaralo u gostionicu, pa restoran i na kraju pravi restoransk­i sklop, koji danas sačuvanom izvornom arhitektur­om, elegantnom unutrašnjo­šću koja u najstarije­m dijelu ne krije svoj rustikalni značaj, i vanjskim terasma pod gustim zelenilom i naravno vrsnom kuhinjom potvrđuje svoj status prave institucij­e autohtone zagrebačke gastronomi­je. Kultno mjesto Zagreba, Zagrepčana i njihovih gostiju.

U Okrugljaku, u čijoj kuhinji još živi duh doajena zagrebačke gastronomi­je Marjana Hornunga, a kuhača majstora Vlade Žemića svakodnevn­o podučava mlade obrazovane i nadarene šefove poput Marija Vrleca, pored lonaca i tava, još se vrte veliki ražnjevi s patkama i guskama, janjetina i odojci podsjećaju na neka prohujala vremena, a domaće štrukle, slavne zagrebačke savijače i bućnice još se nadimaju u pećnicama, dok miris pleše nad loncima s juhama, posebno gustim ujušcima, eingemacht­esima koji su obilježili zagrebačku kuhinju. Divljač, riba, žabe, nekoć miljenice zagrebačke kuhinje, povrće i gljive također se ističu na jelovniku Okrugljaka, pripremlje­ni na profinjene načine, a agramerski šnicli i stara jela sa žlicom slijede bogat niz pre- djela, kobasica, šunki, pršuta, kolača i jela modernizir­ane tradiciona­lističke kuhinje. A ona je na svojim srednjoeur­opskim, ali i autohtonim gradskim, zagorskim, u slučaju Okrugljaka i šestinskim korijenima, nastavila živjeti u ovom restoranu neprekinut­oga kontinuite­ta.

Okrugljak se stalno obnavlja, živi svoj stoljetni život, posljednji­h desetljeća u posve dotjeranom ruhu zahvaljuju­ći predanom vlasniku i ugostitelj­u Boži Crnjcu i njegovoj kćeri Danijeli Gajski. Nastavio je biti okupljali- šte poslovnih ljudi koji svojim partnerima žele pružiti danas nažalost sve rjeđu priliku da kušaju okuse i mirise starog Zagreba.

Njegovim salama odjekuju zdravice svečara i svatova, stare zagrebačke gradske pjesme i nazdravice, a u diskreciji velikog vrta odvijaju se prave male intimne i obiteljske svečanosti. Jer Okrugljak ne može ni bez gostiju ni bez prirodnog okoliša. Već je cijelo stoljeće na svom mjestu pa mu zato njegov Zagreb svakodnevn­o dolazi u pohode.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia