Poslovni Dnevnik

Milijarde kuna

- MARIJA BRNIĆ SUZANA VAROŠANEC

Radovi na najvećem infrastruk­turnom projektu koji se financira s 85 posto bespovratn­ih sredstava Europske unije – obnova postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničk­e pruge Dugo Selo Križevci, neće početi u ožujku, a nije isključeno i da će se otegnuti i do ljeta. Projekt ulazi u petu godinu, a novo probijanje rokova je neupitno nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odlučila poništiti odluku HŽ Infrastruk-

bez PDV-a vrijedan

je posao

ture DIV,o odabiru Dalekovod hrvatskogi ZagrebMont­aža,konzorcija rcintaža, kao najpovoljn­ijeg ponuditelj­a u iznosu od gotovo 1,239 milijardi kuna bez PDVa. Odluka je donesena polovicom prošlog mjeseca, na osnovi žalbi drugorangi­ranog ponuđača, austrijske tvrtke Swietelsky i španjolsko­g konzorcija na čelu s tvrtkom Comsa, kojima HŽ Infrastruk­tura treba nadoknadit­i i po 100 tisuća kuna žalbenog troška. No, odluka DKOMa donesena je izvan rokova, što je pravdano složenošću predmeta, a još je odležala u ladici i puna dva tjedna do službene objave. Postupajuć­i po njoj promptno, kako najavljuje naručitelj HŽ Infrastruk­tura, sredinom veljače upoznat će javnost s novom odlukom, koja moguće i neće biti iznenađenj­e.

Ključno je, naime, pitanje jesu li izabranom konzorciju nedostaci u ponudi lako otklonjivi, tehničke prirode, a prema DKOMovom obrazložen­ju

zloženobra­zloženju čini se da slučaj nije komplicira­n, pliciranko­mpliciran, pa ni beznadan za domaći konzorcij. Njegovi članovi jučer su se okupili na sastanku u Zagrebu i, kako doznajemo, razmotrili daljnje opcije. Zbog postupka koji je u tijeku nije bilo moguće dobiti službene reakcije, ali saznajemo kako takav rasplet ipak nisu očekivali.

Najviše kontroverz­i u konkretnom slučaju potiče dio odluke Komisije koji se odnosi na neprimjere­nost DIVove garancije. Ukratko, odluka je pala jer je jamstvo naslovljen­o na samborsku tvrtku, a ne na zajednicu ponuditelj­a, što je preokret u stavu kojim DKOM izlazi iz okvira svoje dosadašnje prakse. Pravnici su već pobrojali tri slučaja u kojima je zauzet potpuno suprotan stav, temeljen na solidarnoj odgovornos­ti ponuditelj­a, što se prema dostupnoj praksi i primjenjuj­e od 2013.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia