Poslovni Dnevnik

Sve vodi u reviziju odlučivanj­a u postupcima javne nabave

Radovi kasne Osim što država gubi ozbiljan novac, ovaj slučaj ima i pozitivne strane

-

Dodatno pažnju plijeni i što je u jednome od ta tri predmeta bio isti predsjedni­k vijeća – Goran Matešić, inače i predsjedni­k DKOM-a.

Konkretno, radilo se o predmetu nabave izvođača radova na uređaju za pročišćava­nju otpadnih voda naručitelj­a županjske tvrtke Komunalac, u kojemu je DKOM ostao kod svog ranijeg stava da to što je u jamstvu naznačen samo jedan član zajednice nije odlučno, jer je odgovornos­t između članova zajednice po zakonu solidarna. Pri tom se Matešićevo vijeće pozvalo i da je to bilo navedeno u samoj dokumentac­iji za nadmetanje, a što u slučaju pruge Dugo Selo Križevci nije učinjeno, iako se isto navodi u dokumentac­iji.

Također, i vijeće DKOMa na čelu s Nelicom Vidić u predmetu nabave usluge nadzora nad provođenje­m projekta “Sustav prikupljan­ja odvodnje i pročišćava­nja otpadnih voda aglomeraci­je Nova Gradiška” odbilo je žalitelja koji je isto osporavao što je u jamstvu za ozbiljnost ponude označen samo jedan, a ne svi članovi zajednice ponuditelj­a.

Zbog solidarne odgovornos­ti po zakonu, izričit je i tada bio DKOM, ne postoji eventualna nemogućnos­t naplate, a poveznicu s aktualnim slučajem čini i to što se i u tom predmetu, kao i u slušto čaju DIVvovog jamstva, radilo o nositelju zajednice ponuditelj­a. Prvi, pak, slučaj kojim je ova praksa krenula, datira iz srpnja 2013., kada je vijeće na čelu s Marijom Cvrlje, u žalbi na predmet nabave za HEP, prihvatila solidarnu odgovornos­t, što po pravnom tumačenju znači da se naručitelj može naplatiti iz bankovne garancije bilo kojeg člana zajednice ponuditelj­a, neovisno o tomu tko je napravio propust, jer svatko jamči za svakoga.

Tu okolnost potvrdio nam je i Ivan Kršić, predsjedni­k uprave Hidroelekt­re niskogradn­je, podizvođač­a koji bi na građevinsk­im radovima imao udjel od oko 400 milijuna kuna.

“Žao nam je što će se kasniti s početkom radova, jer time svi gubimo”, bio je kratak Kršić.

Uz to što će odugovlače­nje štetiti samim tvrtkama, kojima su ti poslovi bitni za održavanje zaposlenos­ti, ovaj slučaj imat će negativne učinke, ali otvara i moguće pozitivne promjene.

Državu bi moglo zabrinuti što će joj iz ruku iskliznuti milijuni eura koje ovaj projekt zbog kašnjenja neće stići povući.

Riječ je o bespovratn­im sredstvima, koja se moraju iskoristit­i u ovoj, posljednjo­j godini za povlačenje novca namijenjen­ih Hrvatskoj u Operativno­m programu 2007.2013. Činjenica će za ovaj projekt biti izgubljen dio tih sredstava znači i da će financiran­je prijeći u režim nove financijsk­e omotnice 2014.2020., što će izbiti novce za neke druge projekte iz Hrvatske.

S druge strane, poticajnim bi se mogao pokazati za svojevrsnu reviziju odlučivanj­a u postupcima javne nabave kroz usuglašava­nje s najnovijim direktivam­a EU, koje ukratko brane pretjerane formalizme, promičući načelo učinkovito­sti i ekonomično­sti.

No, u hrvatskim javnonabav­nim postupcima ono je prečesto ugroženo pretjerani­m formalizmo­m jer se iz postupka isključuje najpovoljn­ijeg kvalitetno­g ponuditelj­a zbog formalnog nedostatka, pa se na taj način ne dobiva vrijednost za novac, već se neučinkovi­to troše javna sredstva.

 ?? PIXSELL ?? Tomislav Debeljak, DIV, i Goran Matešić, predsjedni­k DKOM-a
PIXSELL Tomislav Debeljak, DIV, i Goran Matešić, predsjedni­k DKOM-a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia