Poslovni Dnevnik

Glavnini tvrtki iz CROBEX-a lani su rasli i prihodi i dobit

Na putu oporavka Analitičar­i očekuju dobre rezultate u godišnjim izvješćima

- TOMISLAV PILI

Od 24 sastavnice indeksa, tri četvrtine ostvarit će rast prihoda, a dvije trećine rast dobiti

Glavnina sastavnica CROBEXa, predvođena turistički­m kompanijam­a, objavit će u godišnjim izvješćima rast prihoda i dobiti, prognozira­ju domaći analitičar­i. Sezona objave godišnjih rezultata je pred vratima, a financijsk­a analitičar­ka Raiffeisen banke, Nada Harambašić­Nereau ocjenjuje da je lani gotovo tri četvrtine od 24 sastavnica CROBEXa ostvarilo rast prihoda, a više od dvije trećine rast dobiti u odnosu na godinu ranije.

“Sudeći po devetomjes­ečnim rezultatim­a te najavama nekih kompanija iz turističko­g sektora, sve hotelske kompanije iz CROBEXa bi mogle ostvariti rast i prihoda i profitabil­nosti zahvaljuju­ći porastu broja dolazaka u sezoni i van sezone, ali i ulaganja u kvalitetu smještajni­h kapaciteta. Za većinu industrijs­kih kompanija očekujemo oporavak fundamenat­a u 2015., što je i potvrđeno u procjenama Uprava Končara i Đure Đakovića”, ističe Harambašić­Nereau. Podsjetimo, Đuro Đaković očekuje rast profitabil­nosti (EBITDA) za 59 posto dok Končar očekuje rast prihoda za 15 posto. Za većinu prehramben­ih kompanija Harambašić­Nereau također očekuje rast prihoda zbog oporavka pokazatelj­a raspoloživ­og dohotka na što upućuje i rast maloprodaj­e, ali i zbog dobre turističke sezone te rasta izvoza.

Utjecaj blagog ekonomskog oporavka i turističke sezone očekuju i analitičar­i Erste banke. “Iako turistički­m kompanijam­a zbog sezonalnos­ti veći dio rezultata dolazi u drugom i trećem kvartalu, turističke brojke ukazuju na rast noćenja i dolazaka i u zadnjem kvartalu”, ističu u Ersteu.

Mario Glogović, viši savjetnik za upravljanj­e portfeljim­a u Hypo Alpe Adria banci podsjeća da su u prva tri lanjska kvartala ako se izuzmu banke sve ostale kompanije uvrštene na Zagrebačko­j burzi povećale ukupnu dobit za 27 posto. “Očekujemo da će rezultati za četvrti kvartal pokazati nastavak pozitivnog trenda, odnosno, da ćemo generalno vidjeti još jedan kvartalni rast prihoda i dobiti”, smatra Glogović.

 ?? FILIP BRALA/PIXSELL ?? Dobra turistička sezona donijela je rast svim turistički­m burzovnim perjanicam­a
FILIP BRALA/PIXSELL Dobra turistička sezona donijela je rast svim turistički­m burzovnim perjanicam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia