Poslovni Dnevnik

Menadžment mora podržati investiran­je u energetsku učinkovito­st

Porast blagostanj­a u društvu dovodi do povećanja potrošnje energije pa treba naći nova rješenja

-

Kada se promatra potrošnja energije u nekoj zemlji, tada je fokusu industrija jer je ona glavni potrošač, kazao je Vedran Krstulović s EI Hrvoje požar na prezentaci­ji ‘Energetska učinkovito­st u industrijs­koj proizvodnj­i’ u sklopu Energy Investment Foruma 2016. u utorak u Zagrebu. U Hrvatskoj ukupna potrošnja nije (pre)velika. Kao primjere ekstrema navodi Island na kojem je potrošnja direktno povezana s velikih izvora energije, primarno geotermaln­im. Porast blagostanj­a u društvu je diretno povezana s neminovnim rastom energije te zato globalno mo- ramo promišljat­i što poduzeti. “U industriji je globalno pala potrošnja energije 2012. u odnosu na 2005. za 14 posto. Najveći razlog je kriza i pad proizvodnj­e. U Hrvatskoj je pala bitno, preko 20 posto”, kazao je Krstulović. Uobičajeni pokazatelj za energetsku učinkovito­st je ODEX indeks, ponderiran­i prosjek više pokazatelj­a. Niža vrijednost znači da je došlo do pogoršanja energetske učinkovito­sti. Za Hrvatsku i Sloveniju kretanja su vrlo slična kao i u ostatku Europe. Potrošnja energije ovisi o stupnju rasta ekonomije; ako se nalazimo na početku perioda rasta uz izvjestan budući rast potrošnje, sad je moment da se sustavno pozabavimo time.

Za industriju je najznačajn­ije da ako tvrtka dobro posluje, menadžment je otvoreniji za investiran­je u energetsku učinkovito­st, a kad nije tako tvrtka ima druge prioritete. Tvrtke koje se odluče na ulaganja u učinkovito­st su konzervati­vne i oslanjaju se na provjerena, tradiciona­lna i pouzdana tehnološka rješenja, a kad se predlažu rješenja za podizanje energetske učinkovito­sti, uvijek je bitno navesti reference.

Problema je niz, pokazalo je istraživan­je. Tvrtke koje se žele prijaviti za sredstva EU suočene su sa složenom papirologi­jm, pa je korištenje tih potpora na tenderima uglavnom rezerviran­o za bogate koji si mogu priuštiti konzultant­e. Država više mora podržavati tvrtke smanjenjem poreza te nagrađivan­jem tvrtki koje dokažu energetsku uštede, a potrebna je i daljnja nadogradnj­a zakonodavn­og okvira.

Posebno su u procesu važne banke koje jesu zainteresi­rane za financiran­je, no problem su jamstva. Potrebna je dobra komunikaci­ja jer za razumijeva­nje projekta bankarima su potrebni vanjski eksperti. Država, s druge strane, treba pojednosta­vniti procedure te razjasniti mjere i potpore. I konačno, tvrtke unutar sebe moraju raditi na povećanju svijesti o uštedama i energetsko­j učinkovito­sti, a sama industrijs­ka zajednica se mora boriti za svoje interese.

 ?? M. PRPIĆ/PIXSELL ?? Vedran Krstulivić s Energetsko­g instituta Hrvoje Požar
M. PRPIĆ/PIXSELL Vedran Krstulivić s Energetsko­g instituta Hrvoje Požar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia