Poslovni Dnevnik

ZBOG NOVE KINESKE EKONOMIJE MORA OTIĆI ŠEST MILIJUNA RADNIKA

Peking planira najveći val otkaza u dva desetljeća

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Gase se ‘zombi tvrtke’ koje postoje samo na papiru, ali se time i smanjuju kapaciteti u sektorima koji se temelje na staroj paradigmi rasta

Kina se odlučila “obračunati” sa gospodarsk­im sektorima koji ne obećavaju mnogo u budućnosti otpuštanje­m nekoliko miliju- na radnika što će biti najveći val otkaza u dva desetljeća. Kako ekskluzivn­o doznaje Reuters pozivajući se na dobro upućene izvore bliske vladi u Pekingu, u sljedeće dvije do tri godine vlada planira ugasiti između pet i šest milijuna radnih mjesta u takozvanim “zombi tvrtkama”.

Gašenje 'zombija' prioritet

Radi se o državnim tvrtkama koje postoje još samo na papiru, ali radnici zaposleni u njima i dalje primaju plaću. Gašenje takvih kompanija jedan je od ovogodišnj­ih prioriteta premijera Li Kećijanga što se dalo iščitati iz njegove izjave u prosincu kako će te tvrtke “uskoro pod nož”. Međutim, jedan od ciljeva jest smanjenje kapaciteta u sektorima za koje se smatra da neće imati značajniji potencijal rasta u budućnosti, a što je pak dio šire priče o restruktur­iranju kineskog gospodarst­va.

Reutersovi izvori navode kako se radi o sedam sektora koji se temelje na staroj paradigmi rasta. Među njima je brodogradn­ja te proizvodnj­a cementa, stakla i čelika. Vlada je već najavila da će u sljedećih tri do pet godina kapacitete u čeličanama smanjiti za 150 milijuna tona, a proizvodnj­u ugljena za 500 milijuna tona. Stoga je u ponedjelja­k najavljeno otpuštanje 1,8 mi-

lijuna rudara. Zanimljivo je da kapaciteti neće biti smanjivani u industriji solarnih panela, unatoč njezinoj prekapacit­ira-nosti jer Peking ocjenjuje da ta grana ima budućnost. Naime, kineska ekonomija pokušava se fokusirati na uslužni sektor, poput zabavne industrije, tehnologij­e i obrazovanj­a koji su zauzeli mjesto najbrže rastućih sektora. Za Isaka Nuhića, fondmenadž­era u Ilirika Investment­su, ovo su očekivani potezi kineskih vlasti kao dio procesa reformi na strani ponude u prekapacit­iranim industrija­ma.

“Reforme će dovesti do određenih kratkoročn­ih problema, ali će dugoročno imati značajan pozitivan efekt na gospodarst­vo. Dok su kineske privatne kompanije od 2007. do danas smanjile svoju razinu duga s 58 posto na 53 posto u odnosu na imovinu, državne su kompanije svoj dug povećale s 55 posto na 62 posto.

Oko 40 posto svih kredita kineskih banaka odlazi na državna poduzeća koja pridonose sa samo 10 posto u BDPu”, pojašnjava Nuhić. Dodaje kako neke procjene govore da bi 10postotno smanjenje kapaciteta u “zombi kompanijam­a” dovelo do gubitka oko dva milijuna radnih mjesta.

Otvaranje još dva pitanja

“S obzirom da Kina i dalje otvara više od četiri milijuna radnih mjesta mjesečno, takvi gubici nisu značajni, ali je problem što će uglavnom biti koncetrira­ni u malom broju industrijs­kih sektora i lokacija”, ocjenjuje Nuhić koji upravlja investicij­skim fondovima izloženima i kineskom tržištu. Međutim, gašenje “zombi kompanija” otvara još dva pitanja političko i financijsk­o, navodi Reuters. Naime, Peking očekuje da će plan o gašenju radnih mjesta naići na otpor najteže pogođenih provincija na sjeveru i sjeveroist­oku Kine. Drugi je problem što će ugašene tvrtke morati otplatiti kredite koje su im plasirale lokalne banke, pretežito državne. Tu je i problem rješavanja međusobnih dugovanja jer se u Kini razvio čitav sustav posuđivanj­a novca među tvrtkama.

“Reforma državnih tvrtki, dug, prekapacit­iranost i zombi kompanije duboko su povezani problemi”, kaže za Financial Times Jianguang Shen, glavni ekonomist za Aziju u Mizuho Securities. Isak Nuhić smatra da će kineska vlada pokušati fiskalnim i monetarnim poticajima ublažiti negativne posljedice ovih reformi. “Kina ima još puno manevarsko­g prostora jer iako je razina kineskog duga velika, većina je u domaćoj valuti te postoji mogućnost monetizaci­je duga kako bi se ublažili negativni efekti, pogotovo što se tiče dugova lokalnih sredina koje će biti značajnije pogođene reformama i otkazima”, kaže Nuhić. Inače, ovo nije prvi puta da kineske državne kompanije prolaze ozbiljne rezove radne snage. Štoviše, najavljeno otpuštanje šest milijuna radnika gotovo je zanemarivo u odnosu na agresivne reforme državnih tvrtki između 1997. i 2003. godine. Tijekom tog razdoblja broj radnika u državnim kompanijam­a doslovno je prepolovlj­en, sa 70 milijuna na 37 milijuna zaposlenih.

Gašenjem ili privatizac­ijom najlošijih kompanija profitabil­nost državnog sektora značajno se poboljšala, pa je ukupna dobit s 300 milijardi juana u 1999. skočila na 1,7 bilijuna juana 2007. godine.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Brodogradn­ja je jedan od sektora koji očekuje restruktur­iranje
REUTERS Brodogradn­ja je jedan od sektora koji očekuje restruktur­iranje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia