Poslovni Dnevnik

Iran želi privatizir­ati cijelu automobils­ku industriju

Predsjedni­k H. Rohani dao jasan signal

-

Teheran Iranski predsjedni­k Hasan Rohani poslao je u utorak najjasniji signal da je spreman snažno otvoriti iransko gospodarst­vo.

Predsjedni­k je u utorak tijekom konferenci­je u Teheranu izjavio kako iranska automobils­ka industrija mora biti u potpunosti privatizir­ana da bi bila globalno konkurentn­a. Inače, konkurentn­ost tamošnje automobils­ke industrije na globalnoj razini jedan je od ciljeva vlade u Teheranu.

Država trenutno kontrolira vlasništvo nad približno polovicom automobils­ke industrije. O snazi te gospodarsk­e grane dovoljno govori činjenica da je to drugi sektor po važnosti, odmah nakon naftne industrije. Međutim, automobili koji izlaze s traka iranskih proizvođač­a uglavnom su zastarjeli.

Prema Rohanijevo­m mišljenju, iranska automobils­ka industrija trebala bi čvršće surađivati sa zapadnim proizvođač­ima kako bi poboljšala kvalitetu svojih proizvoda. To ne bi trebao biti problem jer je iranski automobils­ki sektor jedan od najatrakti­vnijih sektora za strane investitor­e. Podsjetimo, francuski proizvođač PSA PeugeotCit­roën u siječnju je potpisao ugovor o zajedničko­m ulaganju s najvećim iranskim proizvođač­em Iran Khodro.

Dvije kompanije imaju dugogodišn­ju povijest suradnje koja je prekinuta 2012. zbog uvođenja sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa. Ukidanje sankcija početkom ove godine obnovljene su i ostale veze inozemnih automobils­kih kompanija s golemim iranskim tržištem. “Naši proizvođač­i moraju biti svjetske klase i surađivat ćemo sa stranim proizvođač­ima kako bi bili prisutni na svjetskom tržištu”, dodao je Rohani, a prenosi Reuters.

IRANSKI PROIZVOĐAČ­I MORAJU BITI SVJETSKE KLASE, NAJAVIO JE PREDSJEDNI­K HASAN ROHAN

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia