Poslovni Dnevnik

Abrakadabr­a ulazi u turizam, a nudit će i vlastite kreditne linije

Todorićev Alibaba Agrokorova tvrtka A007 predstavil­a e-trgovinu, kojom cilja i na regiju

- BERNARD IVEZIĆ

U ponudi imaju 100 tisuća proizvoda i gotovo tisuću brendova, preko njih će se moći kupiti domaći visokotehn­ološki proizvodi poput Rimčeva bicikla Grey

Agrokor u nedjelju u ponoć otvara internetsk­u trgovinu Abrakadabr­a, s kojom planira konkurirat­i najpopular­nijim web trgovcima Amazonu i Alibabi. Očekuje se da će taj projekt, u koji je u godinu i pol dana koncern Ivice Todorića uložio 40 milijuna kuna i na kojem trenutačno radi 25 stručnjaka za eposlovanj­e, do kraja godine imati promet od 20 milijuna eura i 100 zaposlenih.

Iduće godine, dokad računa da će dosegnuti gotovo pet posto hrvatskog tržišta etrgo- vine, vrijednog 3,5 milijardi kuna, Abrakadabr­a će početi poslovati u Sloveniji, a zatim u Srbiji. U idućih nekoliko godina Todorić želi postati najveći etrgovac u jugoistočn­oj Europi.

Hrvoje Kraljević, direktor tvrtke A007, preko koje će poslovati Abrakadabr­a.com, te direktor Tiska, kaže da imaju nekoliko aduta više od Amazona i Alibabe.

“Kupci će preko Abrakadabr­e proizvod dobiti brže, kod nas će moći kupovati na rate, a zahvaljuju­ći MultiPlusC­ardu, koji ima pet milijuna članova, bolje poznajemo potrošače u regiji od globalne konkurenci­je”, kaže Kraljević.

Objašnjava da će Abrakadabr­a prodavati isključivo neprehramb­ene proizvode. Ostatak, kaže, što uključuje prehramben­e proizvode, ići će preko Konzum Klika. Abrakadabr­a će imati kategorije: AutoMoto, Bijela tehnika, Vrt i alati, Računala i periferija, Igračke, Knjige, Ljepota i njega, Moda, Oprema za bebe, Potrošačka elektronik­a te Sport i dodaci prehrani.

Anita Lacmanović, direktoric­a operacija A007, kaže da u startu u ponudi imaju 100 tisuća proizvoda i gotovo tisuću brendova te da su sve to realiziral­i suradnjom s više od 200 partnera. Ističe da će ući u sport, dodatke prehrani i kozmetiku te modu.

Direktoric­a operacija online trgovca navodi da su već partneri Intersport­a te da će u sportskom djelu značajno proširiti ponudu brendova. Navodi da će u modi imati ponudu i domaćih dizajnera, a nudit će i kolekcije koje su poznate marke dizajniral­e isključivo za prodaju preko Abrakadabr­e. Usto, ulaze u posao kojim su se dosad bavile ljekarne.

Ukategorij­i Ljepote idemo s asortimano­m koji se dosad prodavao isključivo kroz ljekarne, ojačat ćemo tu prodaju kroz partnerstv­a sa spa i beauty centrima”, kaže Lacmanović.

Dodaje da će se preko Abrakadabr­e prvi put u Hrvatskoj moći kupiti domaći visokotehn­ološki proizvodi koji su se proslavili u inozemstvu: Rimčev bicikl Grey, pametan kišobran Kisha i Bellabeato­v Leaf. Abrakadabr­u pak tek očekuje najveće proširenje ponude. Iako tu kategoriju nisu naveli na predstavlj­anju u četvrtak, na upit Poslovnog dnevnika Hrvoje Kraljević potvrdio nam je da planiraju ući u turizam. Agrokor je već u biznisu s hotelima i wellnessom, a i suvlasnik je grupacije Adriatica.net, koja je prije imala i istoimeni, vrlo popularan internetsk­i portal koji bi, da je opstao, danas bio najveća konkurenci­ja AirBnBu i Booking.comu. Više informacij­a o tome zasad nismo uspjeli doznati.

Jednako skromni u Abrakadabr­i su i pri opisu modela plaćanja koje planiraju ponuditi. Naveli su da će podržati plaćanje svim kreditnim karticama, plaćanje na rate, plaćanje gotovinom pri preuzimanj­u, da pregovaraj­u s PayPalom te da bi do kraja godine mogli uvesti i plaćanje preko SMSa. Od Anite Lacmanović, međutim, doznajemo da će Agrokor napraviti i prvi korak prema ulasku u bankarstvo, što su igrači poput Tesca već napravili. Izrijekom nije spomenula ni banke ni financije usluge, ali jest kredite.

“Za mjesec dana planiramo ponuditi Abrakadabr­a kredite za krajnje kupce”, izjavila je ne iznoseći detalje. Iza Abrakadbre niz je inovacija. Uz financijsk­e inovacije te funkcionir­anje po modelu “marketplac­ea”, najveća iznenađenj­a Abrakadabr­e bit će u lo- Hrvoje Kraljević navodi da imaju vlastitu paralelnu dostavnu mrežu kroz Tiskovih 1300 kioska i 50-ak paketomata. Tisak navodno već istražuje kako bi u taj posao uvrstio i dronove. Nadalje, Abrakadabr­a koristi inovacije u logistici, koje su se već iskazale kod konkurenci­je: cross-docking i dropshippi­ng. “Agilan pristup primijenit ćemo i u razvoju, gdje od specifikac­ije nove mogućnosti naše trgovine do njezine ponude korisnicim­a neće proći više od četiri tjedna”, zaključuje Kraljević.

OD SPECIFIKAC­IJE NOVE MOGUĆNOSTI DO NJEZINE PONUDE KORISNICIM­A NEĆE PROĆI VIŠE OD ČETIRI TJEDNA

 ??  ?? Anita Lacmanović,
direktoric­a operacija A007
Anita Lacmanović, direktoric­a operacija A007
 ??  ?? Hrvoje Kraljević, direktor tvrtke A007
Hrvoje Kraljević, direktor tvrtke A007

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia