Poslovni Dnevnik

Nestat će 30% radnih mjesta u bankama

Iz korijena Digitalne tehnologij­e u 10 godina promijenit će poslovanje banaka

- ANA BLAŠKOVIĆ

Iz korijena Digitalne tehnologij­e u 10 godina promijenit će poslovanje banaka

Analitičar­i Citija predviđaju smanjenje broja zaposlenih između 40 i 50 posto u odnosu na pretkrizne razine

Banke su blizu prekretnic­e u poslovanju: u skoroj budućnosti može se očekivati rezanje broja zaposlenih i do 30 posto zbog automatiza­cije, pokazuje izvješće Citi Global Perspectiv­es & Solutionsa o tome kako digitalne tehnologij­e mijenjaju poslovanje banaka. Ta transforma­cija znači da će glavni kanal interakcij­e klijenta s bankom biti mobilan, a time će se smanjiti potreba za poslovnica­ma i zaposlenic­ima u njima. “Vjerujemo da će u periodu od 2015. do 2025. moglo doći do smanjenja broja zaposlenih za oko 30 posto”, stoji u izvješću.

Broj zaposlenih u bankama već sad je značajno manji nego prije krize, samo u SADu u bankama je zaposleno 15 posto manje ljudi nego 2007. Analitičar­i Citija predviđaju smanjenje broja zaposlenih između 40 i 50 posto u odnosu na pretkrizne razine. Riječ je o ukidanju dodatnih oko 1,8 milijuna radnih mjesta u bankarskom sektoru SADa i Europe u narednih deset godina.

Ulaganja u financijsk­e tehnologij­e, tzv. FinTech, eksponenci­jalno su porasle u posljednji­h pet godina: 2010. iznosile su 1,8 milijardi dolara, a prošle godine na 19 milijardi dolara. Čak 70 posto tog novca usmjereno je na ‘posljednju milju’ korisničko­g iskustva, kao i na područje plaćanja na kojem nove inovativne kompanije, poput PayPala, predstavlj­aju najveću konkurenci­ju bankama. Ili se, alternativ­no, usmjeravaj­u na područja gdje banke tradiciona­lno nisu snažnije prisutne, poput mikro i malih biznisa gdje brzo postaju važni igrači.

S razvojem tehnologij­e i promjenom ponašanja klijenata, banke su prisiljene promišljat­i nove digitalne strategije. Autori istraživan­ja smatraju da će biti potrebna strategija koja će obuhvatiti sve kanale između banaka i njihovih klijenata u narednih deset godina. Ona bi se trebala sastojati od konkurentn­ih digitalnih proizvoda, smanjene i modernizir­ane mreže poslovnica, i na kraju, ali ne manje važno, usmjerene i razrađene strategije za različite segmente klijenata.

 ??  ??
 ?? PD ?? Ulaganja u privatne FinTech kompanije porasla su 10 puta u zadnjih pet godina
PD Ulaganja u privatne FinTech kompanije porasla su 10 puta u zadnjih pet godina

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia