Poslovni Dnevnik

Nezaustavl­jiv PPD

U 2015. godini bruto dobit kompanije 268 mil. kn

- MARIJA BRNIĆ

Tvrtka PPD za distribuci­ju plina prodala 1,3 milijarde kubika prirodnog plina, što je godišnji rast od 33 posto

Energetski holding Prvo plinarsko društvo (PPD) nastavilo je i u prošloj godini s vrlo snažnim rastom: ukupni prihodi koje ta grupaciju sada iskazuje preko svoje kompanije Energia naturalis u 2015. su iznosili 3,9 milijardi kuna, što je povećanje za čak 25 posto. U 2014. konsolidir­ani prihodi grupacije PPD iznosili su tri milijarde kuna, a godinu ranije bili su 0,9 milijardi kuna. I bruto dobit vukovarske grupacije lani je povećana i dosegnula je čak 268 milijuna kuna. Prethodne, 2014. dobit je iznosila 149 milijuna kuna.

Ova grupacija svoj je rast gradila zahvaljuju­ći liberaliza­ciji plinskog tržišta u Hrvatskoj, no sve više širi poslovanje i u drugim segmentima. Osim na hrvatskom tržištu, pozicije jača i u Mađarskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji. Lani je na tim tržištima ostvarila 54 milijuna eura prihoda, s time da je 90 posto prihoda realiziran­o u Sloveniji putem trgovine električno­m energijom.

No, distribuci­ja plina i dalje je dominantan generator prihoda grupacije. Lani je tvrtka PPD za distribuci­ju plina prodala ukupno 1,3 milijarde prostornih metara prirodnog plina, što je na godišnjoj razini porast od 33 posto. PPD-ovci su u 2015. uvezli 786 milijuna kubika prirodnog plina, odnosno 74 posto ukupno uvezenih količina u Hrvatskoj, a ističu i da je 26 posto prirodnog plina pribavljen­o na domaćem tržištu.

Prodaja je, ocjenjuju, zadržala rastući trend, unatoč tomu što su godinu obilježili trend pada cijena na globalnoj razini, posebice u posljednje­m tromjesečj­u.

Grupacija Energia naturalis nastavlja i s razvojem vlastite distribuci­jske mreže prirodnog plina, a njezine tvrtke PPD - opskrba poslovnih korisnika i PPD opskrba kućanstava lani su isporučile 12 milijuna prostornih metara plina, dok su ostali opskrbljiv­ači isporučili 0,85 milijuna.

Grupacija je, inače, osim prihoda, prošle godine porast zabilježil­a i u broju zaposlenih. U kompanijam­a u Hrvatskoj lani je broj radnika povećan za 25, na 88, dok je u tvrtkama na drugim tržištima zaposlila novih 12 radnika, pa ih sada ima 15. Uglavnom je riječ o visokoobra­zovanom kad rovu, više od 60 posto.

PPD-ovci naglašavaj­u i kako nastavljaj­u s pripremama za početak intenzivno­g investicij­skog ciklusa, dominantno sa svrhom diverzific­iranja poslovanja. Grupacija je u Luci Ploče u prvoj razi gradnje terminala za ukapljeni naftni plin i za naftne derivate, s ciljem da Ploče budu glavno regionalno čvorište za uvoz i izvoz plina.

Jedan od projekata na kojemu rade jest preuzimanj­e kutinske Petrokemij­e, za koju su jedan od ukupno četiri kandidata što su državi dostavili obvezujuću ponudu na provedenom javnom natječaju, za koji se odluka o odabiru najbolje ponude još iščekuje.

 ?? B. FILIĆ/PIXSELL ?? Pavao Vujnovac, direktor PPD-a
B. FILIĆ/PIXSELL Pavao Vujnovac, direktor PPD-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia