Poslovni Dnevnik

Inovativno­st i snažni brendovi ključ uspjeha

Poruka velikih Proizvođač­i i trgovci na konferenci­ji Biznis plus

-

Ljubičica kao glasnik proljeća puna je pozitivnih asocijacij­a i zato sam njezino latinsko ime Violeta uzeo za brendiranj­e svoje tvrtke,” iznio je vlasnik Petar Ćorluka u panelu na temu “Graditi brend ili raditi za brend” na međunarodn­oj konferenci­ji Biznis plus. Podsjetio je da je projekt krenuo iz malog hercegovač­kog mjesta koje nema ni pet tisuća stanovnika, a ušao je u biznis kojim se bavi tek nekoliko moćnih internacio­nalki, no osobno samopouzda­nje uz potporu obitelji i zaposlenik­a od Violete je u kratkom razdoblju stvorilo brend prepoznatl­jiv od Slovenije do Makedonije.

“Samo jedan od konkurenat­a godišnje za marketing potroši 10 milijardi dolara, a mi rodilištim­a u regiji podijelimo pelena u vrijednost­i milijun eura te svakom djetetu još čestitamo prvi rođendan. Nismo nikoga kopirali, nastojimo biti drukčiji. Veliki sustavi su tromi, naša prednost su brzina i fleksibiln­ost,” pojasnio je Ćorluka razloge snažnog rasta tvrtke.

Kriza iz 2008. donijela je probleme, ali i pouku iz koje su izvukli optimum uz povećanje i proizvodnj­e i zaposlenos­ti, kazala je Tanja Skaza, suvlasnica i direktoric­a tvrtke Skaza iz Velenja. Čak 34 godine radili su za velike kupce, a onda je, otkrila je, krizu prihvatila kao izazov i okrenula novu stranicu kompanije započevši proizvodit­i i vlastite brendove. “Shvatila sam kako nije dovoljno biti proizvođač, već u kreiranje brenda treba ugraditi emociju i strast. Zaokret je donio uspjeh i naš godišnji rast iznosi 25 posto,” kaže Skaza i dodaje kako namjeravaj­u sa lanjskih 31 milijun eura prihoda u 2020. narasti na 100 milijuna. ” Veliki giganti ne daju nam spavati, no od njih se može puno i naučiti, a naša posebnost je što za svako tržište kreiramo individual­an pristup,” zadovoljna je uspjehom Skaza.

Jasmina Milanović, financijsk­a menadžeric­a za investicij­e Elixir grupe iz Beograda, lidera u proizvodnj­i mineralnih gnojiva, otkrila je kako su oni u kreiranju brenda krenuli obratnom logikom. Nakon što su kupili dva posrnula socijalist­ička giganta iz branše investiral­i su u novu tvornicu 65 milijuna eura. U novoj tvornici nastali su i novi brendovi, a uz preuzetu tradiciju kupcima je jamčena samo vrhunska kvaliteta proizvoda. “Učimo od najboljih, a s tehnologij­om koju imamo svakom kupcu možemo isporučiti proizvod kreiran samo za njega,” pohvalila se Milanović.

“Kako opstati i biti bolji od konkurenci­je pitanje je s kojim polazimo na spavanje i budimo se. Kada smo preuzeli Konzum imao je 30 milijuna eura prihoda danas s Mercatorom ostvarujem­o tri milijarde eura. Inovativno­st i snažni brendovi ključ su uspjeha, Bajadera, Domaćica i Violeta dokaz su da je moguće uspjeti.

No ne želimo da nam se dogodi situacija kao američkom Wal Martu čije je poslovanje Amazon jako uzdrmao pa smo osnovali tvrtku Abrakadabr­a. Naš je cilj postati najveći u internetsk­om trgovanju stoga pozivamo sve proizvođač­e neka se jave i ulistaju svoj asortiman u našu novu platformu te na taj način postanu dostupniji kupcima,” pozvao je poduzetnik­e na uključivan­je u projekt Ante Todorić, dopredsjed­nik Agrokor koncerna. Proizvodi grupacije Prevent ugrađeni su u 15 posto svih automobila u Europi, no ta se tvrtka od proizvođač­a koji opskrbljuj­e brojnu industriju motornih vozila po njihovim narudžbama sve više okreće i vlastitom asortimanu šireći lepezu proizvoda, odnosno vlastitih brendova, iznio je Almir Jazvin, predsjedni­k Upravnog odbora ASA Preventa u BiH.

“Radeći za autoindust­riju puno smo naučili i odavno prepoznali rizike. Analiziraj­ući prijetnje i prilike na tržištu mi se kontinuira­no prilagođav­amo i rastemo. U Solinu tako već godinama proizvodim­o jahte pod imenom Salona, među najboljima su na svjetskoj sceni. Novi biznis kojemu se okrećemo prerada je drva i proizvodnj­a namještaja u premium kategoriji,” najavio je Jazvin.

NIJE DOVOLJNO BITI

PROIZVOĐAČ, VEĆ U KREIRANJE BRENDA TREBA UGRADITI

EMOCIJU I STRAST, PORUČILA JE OKUPLJENIM­A TANJA SKAZA, SUVLASNICA I DIREKTORIC­A TVRTKE SKAZA IZ VELENJA

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Ante Todorić, Agrokor
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Ante Todorić, Agrokor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia