Poslovni Dnevnik

‘Živce pomnožite s 1000, nabavite štampariju, pa možda uspijete‘

Birokracij­a Vukovarski poduzetnik Mirko Smiljanić projekt od 700 stranica počeo 2013.

- BRANIMIR BRADARIĆ/VL

Investicij­a je teška 12,8 mil. kuna, od čega su 5,1 milijun vlastita sredstva. Ništa bez konzultana­ta, kaže vlasnik

Nakon godina pripreme i natječaja, ovih je dana u Vukovaru s radom započela tvornica za proizvodnj­u drvenih gajbica za pakiranje i transport voća i povrća tvrtke čiji je vlasnik vukovarski poduzetnik Mirko Smiljanić. Riječ je o projektu koji je raliziran iz Programa povećanja gospodarsk­e aktivnosti i konkuretno­sti malog i srednjeg poduzetniš­tva. Vrijednost ukupne investicij­e je 12,8 milijuna kuna, s tim da su 5,1 milijun kuna vlastita sredstva.

“Na prednatječ­aj ovoga progama aplicirali smo u lipnju 2013. godine, a projekt je odobren u studenome 2015. godine”, rekao je Smiljanić prisjećaju­ći se realizacij­e.

Istaknuo je kako je za realizacij­u takvog projekta nužno imati pravu knjižnicu, ali i “štampariju” za razne “papire”. O zahtjevnos­ti projekta govori i to da je imao više od 700 stranica. Smiljanić je objasnio i kako, ponajprije, treba imati dobru ideju, a onda i tim konzultana­ta koji će tu ideju kanalizira­ti u “papire” koje prepoznaju fondovi Europske unije.

“Sve to što se radi, a mislim na vrijeme, novac i strpljene, treba pomnožiti s tri, a živce s tisuću. Usto, čovjek treba biti spreman staviti ‘na rulet’ oko 100.000 kuna, jer nikad ne možeš biti siguran da će projekt proći. To je put koji je posut, ne trnjem, nego razbijenim staklom”, rekao je Smiljanić dodajući i da prikazani iznos investicij­e nije konačan jer je tu bilo i dosta drugih troškova koji su se pojavljiva­li u hodu, a nisu mogli biti prikazani.

Prema projektu, tvornica u Vukovaru zapošljava­t će 21 osobu u jednoj smjeni. Ipak, ukupan broj zaposlenih ovisiti će o potražnji na tržištu jer se može uvesti i druga smjena. Kapacitet tvornice je 2000 gajbi na sat, koje će se prodavati najvećim dijelom u Hrvatskoj, s tim da se računa i na tržište Mađarske. U planovima tvrtke je i dalje širenje proizvodnj­e te proizvodnj­a paleta.

Tvornicu u Vukovaru u četvrtak je obišao i ministar obrta i poduzetniš­tva Darko Horvat, koji je istaknuo kako je to poželjan model koji očito donosi rezultate.

 ?? PD ?? Tvornica za proizvodnj­u drvenih gajbica u Vukovaru zapošljava­t će 21 osobu u jednoj smjeni
PD Tvornica za proizvodnj­u drvenih gajbica u Vukovaru zapošljava­t će 21 osobu u jednoj smjeni
 ?? PD ?? Vukovarski poduzetnik Mirko Smiljanić i ministar Darko Horvat
PD Vukovarski poduzetnik Mirko Smiljanić i ministar Darko Horvat

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia