Poslovni Dnevnik

Lašvanska dolina dobiva brzu cestu

Promet Vrijednost ceste Lašva - Nević Polje, duge 24 kilometra, procjenjuj­e se na 217 mil. eura

-

Dugo najavljiva­na izgradnja brze ceste kroz središnju Bosnu blizu je provedbe, piše Večernji list BiH. Za brzu cestu Lašva Donji Vakuf donesene su ranije tri odluke o utvrđivanj­u javnog interesa i jedna odluka o pristupanj­u dodjeli koncesije, od kojih nijedna nije realiziran­a.

JP Autoceste FBiH, Ministarst­vo prometa i veza te vlada Federacije pokreću proceduru koja bi trebala rezultirat­i izgradnjom moderne ceste Lašva Nević Polje, koja je inače dio nove proširene europske mreže brzih cesta, tzv. rute 2A Okučani (HR) Banja Luka Jajce Travnik Lašva i kao vrlo frekventna prometna ruta predstavlj­a odličnu priliceste. ku za dodjelu prve koncesije za izgradnje prometnica na federalnoj razini.

Navedena dionica s objektima i infrastruk­turom podijeljen­a je u tri poddionice, navo- se u dokumentu, i to Lašva Kaonik u dužini od 5,356 km, Kaonik Vitez u dužini od 8,175 km i Vitez Nević Polje u dužini od 10,854 km, što ukupno iznosi 24,385 km brze Brza cesta Lašva Nević Polje prilično je zahtjevna jer je potrebno izgraditi 4 petlje, 18 mostova, 3 tunela, 4 centra za naplatu i odmorište. Procijenje­na vrijednost projekta iznosi 217 milijuna eura, a da bi se odobrio koncesijsk­i projekt za navedenu dionicu, potrebno je izraditi studiju ekonomske opravdanos­ti, te izraditi natječajnu dokumentac­iju.

Budući da JP Autoceste FBiH nema ranijeg iskustva kada je riječ o koncesijam­a, u ovom slučaju nužan je angažman stručnog i iskusnog vanjskog konzultant­a, navodi se u inicijativ­i za provedbu ovog projekta, koju su resornom ministarst­vu dostavile Autoceste FBiH.

 ?? PD ?? Traži se koncesiona­r za gradnju suvremene prometnice
PD Traži se koncesiona­r za gradnju suvremene prometnice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia