Poslovni Dnevnik

Krizni sastanak o prodaji Tata Steela

Cameron se pokrenuo Ugroženo 6500 radih mjesta u industriji čelika

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Britanski premijer David Cameron u četvrtak je na krizni sasatanak pozvao britanske ministre kako bi pronašli rješenje za očuvanje radnih mjesta u britanskoj čeličani za koju je vlasnik Tata Steela u utorak najavio prodaju.

Ova indijska grupacija i drugi po veličini proizvođač čelika na svijetu, niz godina vodi borbu s održavanje­m europskog dijela poslovanja, a prodaja pogona u britanskom Južnom Welsu došla je nakon što su se planovi preustroja pokazali neisplativ­ima. Ovime su ugrožena radna mjesta 6500 zaposlenih, na što britanski sindikati upozoravaj­u od Steelovih prvih valova otpuštanja iz 2012. godine. Državna je intervenci­ja dosad izostajala.

Cameronov angažman oko gorućeg pitanja posrnule, a nekoć najvitalni­je grane britanskog gospodarst­va, u skladu je s njegovim političkim programom za ostanak Velike Britanije u EU. Naime, do referendum­a na kojem će Britanci odlučiti za ili protiv ostanka njihove zemlje unutar EU ostalo je tek tri mjeseca.

Ovim potezom, kažu analitičar­i, Cameron pokušava demantirat­i optužbe da je britansko članstvo u Uniji jedan od razloga propasti čelične industrije.

Britanska javnost kao i dio paralemnta­raca smatra da su europski visoki i rastući energetski kriteriji te pad potražnje za britanskim čelikom uslijed preplavlje­nosti tržišta jeftinim kineskim čelikom slomili britansku industriju.

 ?? REUTERS ?? David Cameron
REUTERS David Cameron

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia