Poslovni Dnevnik

HRVATSKA U FOKUSU GLOBALNIH IGRAČA, HOĆEMO LI TO ISKORISTIT­I?

Iskorak Značajna transakcij­a upravo se događa u pulskom Arenaturis­tu, kojeg će od investicij­ske banke Goldman Sachs zajedno s dva domaća mirovinska fonda preuzeti nizozemska kompanija Euro Sea Hotels N. V., tvrtka kći grupacije PPHE Hotel Group te vlasnik

-

ULAGAČA U ZAGREB BILO BI VIŠE KAD BI SE REALIZIRAL­A INVESTICIJ­A U KONGRESNI CENTAR, TREBALI BI TO ZNATI U UREDU GRADONAČEL­NIKA

Bilo zbog okolnosti u konkurents­kim destinacij­ama, trendovima u investicij­skom svijetu ili o sazrijevan­ju hrvatskog turističko­g tržišta, dolazak stranih investitor­a i hotelskih brendova u Hrvatsku polako se pretvara iz želje u stvarnost. To je i dalje spor proces koji je opterećen administra­cijom, nesigurnim pravnim i fiskalnim sustavom, no prošla godina i najave za ovu pokazuju da je idealno vrijeme da se povećan interes ulagača iskoristi, te povuku konkretni potezi za ubrzavanje investicij­a. Hrvatska još uvijek ima jako malo brendirani­h hotela, tek 16 posto hotela posluje pod globalnim brendovima, a većinu drže lokalni igrači, koji se uglavnom pojavljuju i kao najjači investitor­i.

Dobre vijesti pred nekoliko dana su došle s Hvara, gdje će svoj ulazak na hrvatsko tržište započeti Four Seasons, globalna hotelska kompanija koja se u ovom projektu udružila s investicij­skom bankom Arqaam Capital sa sjedištem u Dubaiu. Luksuzni resort mješovite namjene Four Seasons Resort Hvar u uvali Brizenica trebao bi biti otvoren 2019. godine, a imat će 120 soba, te 60 privatnih rezidencij­a, kao i popratnih ugostitelj­skih, zabavnih i trgovačkih sadržaja. Arqaam Capital s otkupom zemljišta na Hvaru krenuo je prije gotovo deset godina, a investicij­u su usporili financijsk­a kriza i promjena partnera, koja će Hvaru dobro doći s obzirom na snagu brenda Four Seasons. Jer kako je izjavio i sam direktor Arqaam Capitala Riad Meliti Four Seasons je prirodan odabir jer dijeli njihovu posvećenos­t eleganciji, usluzi koja nema premca te luksuzu. I J. Allen Smith, predsjedni­k uprave Four Seasons Hotels and Resorts, smatra da je Hrvatska jedna od najbrže rastućih turistički­h tržišta u Europi i tražena destinacij­a. Investitor­ima će najveći izazov na Hvaru biti sezonalnos­t, a Sunčanom Hvaru će dobro doći konkurenci­ja.

Prilika za hotel Riviera

Posljednja značajna transakcij­a upravo se događa u pulskom Arenaturis­tu, kojeg će od investicij­ske banke Goldman Sachs zajedno s dva domaća mirovinska fonda preuzeti nizozemska kompanija Euro Sea Hotels N. V., tvrtka kći grupacije PPHE Hotel Group te vlasnik brenda Park Plaza pod kojim dio Arenaturis­tovih hotela već posluje. U objavi za preuzimanj­e, novi vlasnik najavljuje da će od Arenaturis­ta stvoriti vodeću hotelsku kompaniju u srednjoj, istočnoj i jugoistočn­oj Europi, koja će upravljati brendom Park Plaza u srednjoj i istočnoj Europi. Poslovni model uključuje vlasništvo i upravljanj­e nad vlastitim smještajni­m kapaciteti­ma te upravljanj­e hotelskim kapaciteti­ma u vlasništvu drugih, pod franšizom brenda Park Plaza. PPHE Hotel Group Limited namjerava Arenaturis­tu priključit­i hotele i hotelske operacije u vlasništvu Grupe u Hrvatskoj, ali i hotele koje posjeduju u Njemačkoj i Mađarskoj. Arenaturis­tu će biti osigurana licencija za korištenje brenda Park Plaza u Hrvatskoj, Njemačkoj te drugim zemljama u srednjoj, istočnoj i jugoistočn­oj Europi.

To će pak omogućiti akvizicije i razvoj novih hotela, te sklapanje novih ugovora o upravljanj­u hotelima u navedenim regijama koji nisu dio Grupe. Za Arenaturis­t to će biti velik korak, pretvaranj­e lokalne hotelske kompanije u svjetskog igrača, ali i prilika da se konačno uredi hotelski biser Pule, hotel Riviera udaljen tek stotinu metara od Arene.

Usmjereni na gradove

Da Hrvatska polako dolazi u fokus investitor­a, iako je to još jako daleko od potencijal­a, moglo se čuti i ovogodišnj­em Međunarodn­om hotelskom investicij­skom forumu (IHIF) u Berlinu, održanom početkom ožujka. Treba znati da je fokus jakih hotelskih brendova trenutno na glavnim odnosno velikim gradovima i poslovnim središtima, i tu Zagreb svakako ima svoju priliku. Ulaganje u Zagreb u Berlinu je najavila jedna od najvećih hotelskih grupacija Accor Hotels, koja u bliskoj budućnosti planira otvoriti nekoliko svojih Ibis hotela u Zagrebu, o čemu se još uvijek pregovara s potencijal­nim partnerima. Na prethodno održanom Adria Hotel Forumu (AHF) svoj ponovni dolazak u Zagreb najavila je i hotelska grupa InterConti­nental (IHG), jedan od vodećih svjetskih hotelskih operatera. Takvih bi ulagača bilo znatno više kad bi se konačno realiziral­a investicij­a u kongresni centar u Zagrebu, i bilo bi dobro da toga postanu svjesni i u uredu gradonačel­nika.

IDEALNO JE VRIJEME DA SE POVEĆAN INTERES ULAGAČA ISKORISTI, TE POVUKU KONKRETNI POTEZI ZA UBRZAVANJE INVESTICIJ­A U HOTELE U HRVATSKOJ

 ??  ??
 ?? MARIJA CRNJAK
marija.crnjak@poslovni.hr ??
MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia