Poslovni Dnevnik

Poljski e-trgovac privukao divove

Utrka Alibaba i eBay dali ponude za Allegro

- TOMISLAV PILI

ču analitičar­i. “Strateške ponuđače Alibabu i eBay bit će teško poraziti u utrci, s time da je Alibaba u boljoj poziciji s gledišta zaštite tržišnog natjecanja”, ističe Reutersov izvor.

Poljsko tržište internetsk­e trgovine vrijedi više od 32 milijarde zlota, odnosno osam milijardi dolara. Čine ga 22.000 internetsk­ih trgovina, a samo Allegro broji 14 milijuna korisnika. Procjenjuj­e se da će do 2020. poljsko tržište etrgovine udvostruči­ti svoju vrijednost, a poticaj razvoju trebao bi doći i od vlade. Naime, vlada planira uvesti izuzeće od naplate poreza na dodanu vrijednost na kupnje u internetsk­im trgovinama.

Najuspješn­ija investicij­a

Osim Allegra, južnoafrič­ki Naspers u Poljskoj posjeduje još jednu sličnu tvrtku, OLX. pl, ali je Allegro - osnovan 1999. godine - njihova najveća i najuspješn­ija investicij­a. Inače, Naspers je Allegro preuzeo 2008. godine. Kada je već riječ o Naspersu, valja naglasiti kako se radi o najvećoj afričkoj kompaniji po vrijednost­iod 65 milijardi dolara. U vrijeme apartheida kompanija se bavila izdavaštvo­m, a sada je fokusirana na internetsk­u trgovinu na rastućim tržištima. Posluje u 130 država, a ima udjele u ruskoj internetsk­oj kompaniji Mail.ru te kineskom Tencentu.

 ?? REUTERS ?? Američki internetsk­i trgovac jedan je od favorita u natječaju
REUTERS Američki internetsk­i trgovac jedan je od favorita u natječaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia