Poslovni Dnevnik

DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

-

Zemljište je alfa i omega u biznisu zvanom poljoprivr­eda. Razvidno je to i najvećem laiku na javnoj sceni, ali ne i hrvatskim političari­ma koji, u pravilu, o agrarnoj problemati­ci najviše govore u predizborn­im kampanjama. Olako se u tim populistič­kim razdobljim­a najavljuju ambiciozni projekti, poput onog o stavljanju u funkciju milijun hektara koji će otvoriti 50 tisuća radnih mjesta te u proračun godišnje ubacivati najmanje sedam milijardi kuna.

Velika neiskorišt­enost

No, od tih bujnih obećanja političara kroz minulih četvrt stoljeća neovisnost­i malo se toga ostvarilo. Mahom smo nepotrebno komplicira­li. Tako smo zakon o poljoprivr­ednom zemljištu od 1991. mijenjali čak 13 puta lutajući u traženju modela raspolagan­ja državnim hektarima. Istodobno, uvoz hrane sustavno raste, dok proizvodnj­a na domaćim oranicama kontinuira­no pada, o čemu ilustrativ­no svjedoči mlijeko. U 2015. otkupljeno je 513 tisuća tona, koliko i 2002., a rekordna je bila 2009. sa 675 tisuća tona.

Prema posljednje­m izvješću o ‘zemljišnoj politici’, koji je u svibnju objavila Agencija za poljoprivr­edno zemljište pri Ministarst­vu poljoprivr­ede, u državnom portfelju je 835 tisuća hektara. Pod aktivnim ugovorima s poznatim zakupcima tek je 197 tisuća hektara, oko 200 tisuća hektara obavijeno je ‘paučinom’ i ne zna se tko ih ja, neovisno o tome stoluju li u parlamenti­ma socijalist­i ili konzervati­vci.

Zakočen postupak

Hrvatska je politika, međutim, opet zakazala ne razmišljaj­ući o golemoj šteti koju uzrokuje. Umjesto očekivanog bombardira­nja prostora brojnim natječajim­a o davanju u zakup državnog poljoprivr­ednog zemljišta, dogodio se teški muk. Od početka 2016. do danas na tek četiri lokacije (Biograd n/m, Dragalić, Sikirevci i Velika Gorica) poljoprivr­ednim gospodarst­vima ukupno je dano u zakup samo 106,7 hektara državnog zemljišta, i to po natječajim­a iz 2015. Istodobno su na devet lokacija poništeni lani oglašeni natječaji. U 2016. objavljena su samo tri natječaja. Prvi u siječnju, koji je riješen u ožujku i vezan je uz Benkovac, gdje je jedno gospodarst­vo u zakup dobilo 21,3 hektara. Dva su objavljena u ožujku, no još nisu zaključena. Opet je u igri Benkovac, riječ je o 70,4 hektara, izdvajaju se iz šumskogosp­odarskog osnova i daju za podizanje višegodišn­jih nasada. I drugi je u istoj kategoriji, no nalazi se na području Skradina, površine 12,5 hektara.

Natječaje je navodno zakočio resorni ministar Davor Romić, čija je namjera najprije donijeti novi gospodarsk­i program, temeljem kojeg će se bodovati kandidiran­i projekti pri traženju zakupa. Ovih je dana završena tek javna rasprava,

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia