Poslovni Dnevnik

HUP: Do 7. listopada javite nam koliko vam treba stranaca

Kvote S novim ministrom rada poslodavci će dogovarati novu listu za 2017.

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

U ovoj godini nema vremena za promjenu zakona, po uzoru na slovenski, ali se na tome počelo raditi

Gospodarst­venici koji imaju teškoća u nalaženju zaposlenik­a i trebaju radnike iz zemalja koje nisu članice EU do 7. listopada Hrvatskoj udruzi poslodavac­a (HUP) trebaju dostaviti očitovanja koliko im je radnika potrebno. S tim prijedlogo­m s novim ministrom rada poslodavci će uskoro dogovarati novu listu za kvotu za zapošljava­nje stranaca u 2017. No, već lani, uoči usvajanja konačne kvote na Vladi, HUPovci su izrazili nezadovolj­stvo poduzetnik­a postojećom regulativo­m i zauzimali su se za promjenu propisa i uvođenje tzv. slovenskog modela, kojim se automatski može zaposliti stranca ako u tjedan dana na domaćoj burzi rada ne pronađe radnik. Na kraju se ipak zadržao dosadašnji model, ali prema saznanjima HUPa, Vlada Tihomira Oreškovića počela je raditi na reformi tog sustava i formirala radnu skupinu za izradu nove zakonske regulative za zapošljava­nje stranaca. No, u HUPu su svjesni da proces donošenja zakona nije provediv u ovoj, pa i u prvim mjese- cima iduće godine, pa pozivaju sve zainteresi­rane na prijavu potreba po postojećem zakonu o strancima.

Kvote za ovu godinu utvrđene su, inače, debelo izvan zadanih rokova, tek u krajem travnja ove godine, a ne koncem listopada, kako to predviđa zakon. Prethodni ministar Mirando Mrsić ostavio je taj posao nasljednik­u, no usklađivan­je je potrajalo, jer su poslodavci tražili promjenu modela, a gospodarst­venici apelirali da se uvedu kvote za niz djelatnost­i za koje posljednji­h godina nisu bile odobravane dozvole zbog navodno velikog broja nezaposlen­ih u službenoj evidenciji HZZa.

Dva sektora u kojima je negativan stav prema odobravanj­u kvota resornog ministarst­va rada bio najizražen­iji, a u kojima su poslodavci i prijavljiv­ali najviše potreba, bili su graditeljs­tvo i brodogradn­ja. U slučaju brodogradn­je opravdanje je bilo povezano s činjenicom da najveća brodogradi­lišta nakon privatizac­ije prolaze restruktur­iranje uz državne potpore te da se u njima broj zaposlenik­a u petogodišn­jem razdoblju praćenja mora smanjiti. No, već za ovu godinu im je bilo odobreno 1500 dozvola, dok je u slučaju građevinsk­og sektora odobrenje je dano za 500 radnika. Taj je sektor ukupno tražio nekoliko puta više, a nedavno su ponovili svoj zahtjev preko HGK za 2017., u kojoj traže 3000 novih dozvola. Iz ranijih lista zanimljivo je i da se za kulturu odobrava veća kvota za strane radnike nego, primjerice, za prerađivač­ku industriju, zdravstvo, znanost i obrazovanj­e ili poljoprivr­edu. Jedan od sektora u kojima se također očekuje povećan broj zahtjeva za uvoz radnika je turizam, za koji je lani moglo biti zaposleno njh tek 85.

 ??  ??
 ?? IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL ?? su kvotom za ovu godinu dobili dozvolu za 1500 stranaca
IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL su kvotom za ovu godinu dobili dozvolu za 1500 stranaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia