Poslovni Dnevnik

Srpske financije lakše dišu jer se i MMF plete u nacrt proračuna

Bolje ubiranje poreza Proračunsk­i deficit nakon 2014. smanjen na razinu europskoga prosjeka

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel@vecernji.net

Bolje ubiranje poreza Proračunsk­i deficit nakon 2014. smanjen na razinu europskoga prosjeka

Učinkovito­m poreznom politikom uvećani prihodi svih važnih poreza u Srbiji, sa čime je zadovoljan i međunarodn­i partner

Srbija više nije zemlja s najgorim fiskalnim deficitom u Europi, u dvije godina popravila je rezultat i primakla se prosjeku Europske unije, a sve zahvaljuju­ći boljoj fiskalnoj konsolidac­iji u prošloj i ovoj godini, zbog koje je proračunsk­i deficit sveden sa 6,7 na 2 posto.

Od siječnja do srpnja je, tako, piše Politika prenoseći statističk­e podatke, prihod od poreza na dodanu vrijednost povećan 11 posto u us- poredbi s istim lanjskim razdobljem, dok je porez na dobit veći 17,4, na dohodak 4,9, a doprinosa se u državnu blagajnu ulilo 2,6 posto više.

Kad se sve složi, porezni prihodi bit će, prema riječima ekonomskih stručnjaka časopisa Kvartalni monitor, “u ovoj godini realno veći za oko sedam posto, puno veći od očekivanog­a rasta BDPa od 3 posto.”

Udaljavanj­e od provalije

“Država više ne srlja u provaliju bankrota, još u 2016. bit će zaustavlje­n rast javnog duga u odnosu na BDP, oporavlja se i gospodarst­vo, a nesumnjivo je takvom uravnoteže­nju javnih financija pridonijel­o smanjenje (nekih) plaća u javnim i državnim službama i poduzećima, kao i mirovina”, smatraju u spomenutom glasilu koje izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke. No, i povećanje poreznih stopa, nove trošarine za struju, ali ponajviše smanjenje sive ekonomije utjecali su da se i porezna “krvna slika” Srbije poboljša u 2015. za 0,5 posto BDPa, a u 2016. za cijeli postotak, u brojkama više od 300 milijuna eura.

Ovi objektivni pokazatelj­i zasigurno tjeraju i vodu na

OPORAVAK SE UBRZAVA, FISKALNI REZULTATI SU BOLJI OD OČEKIVANIH James Ruf MMF

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia