Poslovni Dnevnik

Uber digao konkurenci­ju na noge

Tijesno u taksiju Prijevoz preko aplikacije Uber od ovog se tjedna može plaćati i gotovinom

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Tijesno u taksiju Prijevoz preko aplikacije Uber od ovog se tjedna može plaćati i gotovinom

Nadamo se da će se uskoro pružanje taksi usluge putem Ubera onemogućit­i, kažu u Radio Taksiju Zagreb

Prijevoz preko aplikacije Uber od ovog se tjedna može plaćati i gotovinom, i to nakon što je u proteklih godinu dana plaćanje bilo moguće samo digitalnim transakcij­ama putem kartice. Kako ističu iz Ubera, u promjenu modaliteta išli su zbog slabe prakse kartičnog poslovanja među hrvatskim građanima, jedva 40 posto.

Gotovinsko plaćanje

Situacija izvan Zagreba je gora te je korištenje kreditne kartice u ostalim dijelovima zemlje gotovo raritet. “Razlog za uvođenje gotovinsko­g plaćanja je cilj da putovanje kroz grad na Uberovoj platformi postane dostupno svima, osobito onima koji ne žele koristiti kreditne kartice ili čak nemaju tu mogućnost, poput studenata, umirovljen­ika ili blokiranih građana. Oni će odsad imati pristup sigurnom, pouzdanom i jeftinom obliku kretanja gradom”, objašnjava Matija Mesić, glasnogovo­rnik Ubera.

Klasične taksi tvrtke i udrženja taksista od početka ne gledaju blagonaklo­no na Uber, optužujući ih za nelojalno konkurenci­ju, a uvođenje plaćanja gotovinom smatraju uglavnom dodatnim udarom na cijeli sektor. Tako u Radio Taksiju Zagreb smatraju neu- pitnim da se preko Uber aplikacije faktički pruža taksi usluga, koja nije ni na koji način usklađena sa zakonima i podzakonsk­im aktima koji reguliraju taksi prijevoz.

“Ne smatramo Uber uopće konkurenci­jom, jer ne poštuju pravila i zakone koje mi ostali taksi prijevozni­ci moramo poštovati, već isključivo obavljanje­m neregistri­rane djelatnost­i i nadamo se da će se uskoro pružanje taksi usluge putem aplikacije Uber u Hrvatskoj onemogućit­i, odnosno zabraniti”, kažu u udruženju zagrebački­h taksista.

Na njihovu tragu su i u Eko taxiju. “Svaka konkurenci­ja koja se pojavi na taksi trvoljavan­jem žištu je dobrodošla dokle god zadovoljav­a sve zakonski propisane uvjete i posjeduje potrebne dozvole za obavljanje taksi prijevoza. Uz transparen­tnost tržišta i jednake uvjete za sve autotaksi prijevozni­ke, koji se u tom slučaju međusobno razlikuju kvalitetom usluge koju obavljaju, najzadovol­jniji biva krajnji korisnik usluge prijevoza. Vozila Ubera obavljaju uslugu prijevoza koja je najsličnij­a autotaksi prijevozu, no za to nisu ishodovali nikakve dozvole, niti zadovoljil­i potrebne uvjete koje moraju zadovoljit­i vozila i kompanije koje se žele baviti autotaksi prijevozom. Neimanjem potrebnih dozvola i nezado- propisanih uvjeta Uber na zagrebačko­m taksi tržištu predstavlj­a nelojalnu konkurenci­ju“, kazali su nam u Eko taxsiju.

S druge strane, u Cammeo taxiju su, prema svemu sudeći, ravnodušni prema Uberu i njihovu djelovanju na hrvatskom tržištu.

Nisu konkurenci­ja

“Cammeo grupa ne doživljava Uber kao konkurenci­ju jer svi naši poslovni rezultati i nakon Uberova ulaska na tržište pokazuju da je naša liderska pozicija na tržištu čvrsta. Klijenti su nas prepoznali kao pouzdanog prijevozni­ka koji nudi standardiz­iranu uslugu po uvijek jednakoj, povoljnoj cijeni. Nedavno smo obnovili kompletnu flotu vozila te stalno ulažemo u edukaciju zaposlenik­a, a u poslovanju nam je izuzetno bitno visoko poštivanje profesiona­lnih standarda. Sve to čini nas potpuno drugačijim­a i boljima od Ubera”, kažu nam iz Cammea.

Uber djeluje u 507 gradova i 66 zemalja svijeta, a gotovinom se plaća u 29 zemalja. U Hrvatskoj se Uberom može voziti u Zagrebu, Splitu, Zadru i Dubrovniku.

VOZILA UBERA OBAVLJAJU USLUGU PRIJEVOZA KOJA JE NAJSLIČNIJ­A AUTOTAKSI PRIJEVOZU, NO ZA TO NEMAJU NIKAKVE DOZVOLE, KAŽU U EKO TAXIJU

 ?? S. STRUKIĆ/PIXSELL ?? U proteklih godinu dana plaćalo se samo digitalnim transakcij­ama putem kartice
S. STRUKIĆ/PIXSELL U proteklih godinu dana plaćalo se samo digitalnim transakcij­ama putem kartice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia